Trupele rusești sosite în Kazahstan au adus echipamente de război electronic pentru a bruia telefoanele protestatarilor

  • 08 Ianuarie 2022 16:59
Trupele rusești sosite în Kazahstan au adus echipamente de război electronic pentru a bruia telefoanele protestatarilor

Trupele rusești sosite în Kazahstan sunt formate din subunități de parașutiști și militari ai trupelor speciale. Pe lângă TAB-uri și mașini de luptă ale infanteriei, militarii ruși au în dotare inclusiv echipamente de război electronic și drone folosite pentru bruierea comunicațiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i împiedica pe demonstranți să se coordoneze, să facă poze ori să filmeze abuzurile și crimele comise de forțele de represiune ale guvernului din Kazahstan, informează publicația The Drive, citatăde DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, din imaginile publicate deja pe rețelele sociale se poate vedea cel puțin un camion Kamaz 6x6 care coboară dintr-un avion militar de transport rusesc pe aeroportul din Almaty. Camionul este, de fapt, un sistem de război electronic care conține între două și trei drone folosite pentru bruierea comunicațiilor.

Sistemul de război electronic este intitulat Leer-3 sau RB-341V, iar camionul funcționează ca centru de comandă și dirijare a respectivelor drone.

Concomitent, armata rusă folosește cel puțin 75 de avioane militare de transport pentru transferul unităților rusești în Kazahstan care fac parte din așa-numitul „contingent de pace” al Organizației al Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), o alianță militară care reunește șase foste republici sovietice, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul-maior Igor Konașenkov, citat de EFE și RIA Novosti.

Nouă avioane Il-76 au aterizat pe aeroportul din Almatî, care fusese ocupat de protestatari timp de câteva ore în data de 5 ianuarie. În prezent, aeroportul nu primește zboruri civile și se află în totalitate sub controlul forțelor rusești și al poliției din Kazahstan, informează Agerpres.

„Forțele rusești sunt formate din subunități ale Brigăzii 45 de trupe speciale, ale Diviziei 98 de parașutiști și ale Brigăzii a 3-a, toate făcând parte din Trupele aeropurtate ruse, a indicat generalul-maior Igor Konașenk.

profimedia-0650981178
Blindate rusești trimise în Kazahstan. Foto: Profimedia Images

Toți militarii ruși care participă la misiune au pregătire specială și experiență reală de luptă, a mai precizat generalul rus.

La comanda misiunii din Kazahstan a fost numit comandantul trupelor aeropurtate ruse, generalul-colonel Andrei Serdiukov.

Conform biografiei sale oficiale, generalul Serdiukov a participat la ambele războaie ruso-cecene, la marșul batalionului combinat al Forțelor aeropurtate ruse care a ocupat pentru o scurtă perioada în iunie 1999 aeroportul militar Slatina din Pristina, precum și la operațiunea militară rusă din Siria, precizează publicația The Insider, preluată de Agerpres.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău