Trump susține că "nu va mai permite" Chinei "să nu facă nimic" în privința Coreii de Nord

  • 30 Iulie 2017 12:58
Trump susține că

Președintele american Donald Trump a atras atenția sâmbătă că nu va mai permite Chinei 'să nu facă nimic' în privința Coreii de Nord, după ce Phenianul a efectuat vineri cu succes un nou tir cu rachetă intercontinentală, scrie Agerpres.

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong-Un a susținut că de acum întreg teritoriul SUA "se află sub raza de tir (...), oriunde și oricând", după acest nou tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM), al doilea într-o lună. Racheta este considerată de experți capabilă să atingă coasta americană de est, inclusiv New York-ul.

"Sunt extrem de dezamăgit de China. Foștii noștri lideri stupizi le-au permis să facă miliarde de dolari din comerț pe an, și totuși ei nu fac NIMIC pentru noi în privința Coreii de Nord, doar vorbe", a scris Trump pe Twitter.

"Nu vom permite ca acest lucru să continue. China ar putea ușor să rezolve această problemă", a adăugat președintele american.

Ambiția Coreii de Nord de a deveni o putere nucleară reprezintă o problemă sensibilă pentru Donald Trump, care este în dezacord cu Beijingul în legătură cu modul de gestionare a relației cu regimul de la Phenian. În mai multe rânduri, președintele american a presat China să contracareze ambițiile recalcitrantului său vecin, însă Beijingul a răspuns că dialogul este singura cale de a influența poziția Phenianului.

China, principalul aliat al Phenianului, a condamnat tirul cu rachetă, subliniind că ea "se opune încălcării de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU". Beijingul "speră că toate părțile vizate vor da dovadă de prudență și vor evita intensificarea tensiunilor".

Însă secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat la rândul său că, "în calitate de susținători economici ai programului nucleare balistic" al Phenianului, Beijingul și Moscova au o "responsabilitate specială" în agravarea acestei amenințări.

Ca răspuns la testul nord-coreean, două bombardiere americane ale Air Force au zburat sâmbătă, într-o misiune de 10 ore, deasupra Peninsulei Coreene, au anunțat Forțele Aeriene din Pacific, potrivit DPA.

Cele două bombardiere B-1B s-au alăturat unor avioane de luptă din Japonia și Coreea de Sud în această misiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău