Trump s-a întors la Washington din primul său turneu în străinătate la o Casă Albă în plină criză

  • 28 Mai 2017 16:00
Trump s-a întors la Washington din primul său turneu în străinătate la o Casă Albă în plină criză

Donald Trump s-a întors la Washington, după mai multe de o săptămână în Orientul Mijlociu și în Europa, la o Casă Albă în criză, unde ancheta privind legăturile cu Rusia îl vizează deja pe unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi – ginerele său Jares Kushner, scrie News.ro.

Presa americană a scris că soțul Ivankăi Trump a vrut să deschidă un canal secret de comunicații cu Moscova, în perioada de tranziție, înainte ca Trump să fie învestit în funcție. El a vrut să evite astfel căile tradiționale de comunicare între cele două țări.

Potrivit Washington Post, Jared Kushner a făcut această propunere în cursul unei întâlniri cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, pe 1 sau 2 decembrie, la Trump Tower din New York.

El a mers până la a sugera folosirea clădirilor diplomatice ruse pentru a “proteja aceste discuții preinvestire de orice supraveghere” din partea Guvernului SUA, a scris cotidianul, menționând conversațiile dintre Moscova și ambasadorul său interceptate de serviciile americane de informații.

“Avem canale informale de comunicare cu numeroase țări. Acest lucru ne permite să comunicăm în mod discret”, a spus sâmbătă generalul H.R. McMaster, șeful Consiliului de Securitate Națională din SUA, într-o conferință de presă telefonomică în marja summitului G7 din Italia. “Acest lucru nu mă îngrijorează”, a adăugat el.

Donald Trump a ajuns în cursul serii de sâmbătă la Washington, după primul său turneu în străinătate, care l-a dus în Arabia Saudită, Israel, Vatican, Italia și la Bruxelles.

CELULĂ DE CRIZĂ

Potrivit New York Times, Casa Albă pune la punct o celulă de “comunicare de criză” pentru a încerca să distanțeze administrația Trump de scandalul care ia amploare.

Președintele american spera că turneul îi va aduce o perioadă de respiro, însă dezvăluirile privind dosarul rus s-au intensificat în presa americană după plecarea sa.

Implicarea lui Jared Kushner l-a fragilizat și mai mult pe liderul republican, care a fost nevoit deja să se despartă de precedentul său consilier pentru Securitate Națională, Michael Flynn, și a cărui poziție a fost zdruncinată deja de faptul că mai mulți membri ai echipei sale de campanie – în special fostul său director de campanie, Paula Manafort – sunt vizați de ancheta FBI.

“Dacă un ofițer al serviciilor de informații americane ar fi făcut așa ceva, am fi considerat-o faptă de spionaj”, a spus un fost director CIA din timpul președinției lui George W. Bush, John McLaughlan, rezumând sentimentul de stupoare de la Washington.

Fostul director al agenției de informații americane NSA, Michael Hayden, vede o ignoranță periculoasă în atitudinea lui Jared Kushner. “Ce nivel de ignoranță, de haos, de aroganță, de suspiciune, de dispreț este necesar pentru a te gândi că a face așa ceva cu ambasadorul rus este o idee bună?”, s-a întrebat el.

INFLUENȚĂ CONSIDERABILĂ

Om de afaceri devenit consilier al președintelui specializat în politică externă, Kushner, în vârstă de 36 de ani, este soțul Ivankăi Trump, la rândul său consilieră la Casa Albă.

Jared Kushner este considerând ca făcând parte din cercul apropiat al președintelui american și beneficiază de o gamă largă de responsabilități și de o influență considerabilă la Casa Albă.

În primul rând, el este un intermediar central în materie de politică externă.

Avocatul său, Jamie Gorelick, a declarat că ginerele liderului de la Casa Albă “a propus deja, din proprie inițiativă, să împărtășească legislativului ceea ce știe din aceste întâlniri. Va face același lucru pentru orice altă anchetă”.

Însă ancheta FBI, condusă în prezent de un procuror independent, Robert Mueller, pare să se strângă în jurul președintelui. Donald Trump însuși este suspectat că a exercitat presiuni supra mai multor responsabili din serviciile americane de informații pentru a-l ajuta să contracareze această anchetă.

Lucrurile s-ar putea complica și mai mult pentru executivul american, prin audierea în Congres, ce ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, a fostului director FBI James Comey, demis de Donald Trump.

James Comey a conservat notele în care a consemnat, potrivit presei, o conversație cu președintele american, care i-ar fi cerut să renunțe la ancheta care îl viza pe Michael Flynn.

Deocamdată nu a fost confirmată data audierii.

Pe lângă ancheta FBI, alte două investigații ale Congresului sunt în curs – una a Comisiei de informații a Senatului, cealaltă a Comisiei de informații a Camerei Reprezentanților.

Comisia pentru informații a Senatului i-ar fi cerut deja echipei politice a lui Trump să « strângă și să îi pună la dispoziție toate documentele, mesajele și înregistrările telefonice legate de Rusia de la lancarea camaniei sale, în iunie 2015”, scrie new York Times. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău