Trump la ONU: Viitorul nu aparține globaliștilor, ci patrioților

  • 26 Septembrie 2019 08:25
Trump la ONU: Viitorul nu aparține globaliștilor, ci patrioților

Președintele Donald Trump a criticat marți, de la tribuna Adunării Generale a ONU, politicienii care susțin globalismul în detrimentul suveranității naționale, el apreciind că structurile naționale trebuie protejate, nu înlocuite de unele suprastatale, relatează agențiile AFP, DPA, EFE și Reuters, preluat de Agerpres.

''Viitorul nu aparține globaliștilor. Viitorul aparține patrioților. Viitorul aparține națiunilor suverane și independente, care-și protejează cetățenii și își respectă vecinii'', a spus Trump la începutul discursului său. ''Dacă vrei libertate, fii mândru de țara ta. Dacă vrei democrație, păstrează-ți suveranitatea. Și dacă vrei pace, iubește-ți națiunea'', a subliniat Trump.

În opinia sa, în prezent un număr mic de companii de social media ''acumulează o imensă putere'' care este de natură să submineze libertatea de exprimare.

Pe de altă parte, Trump crede că actualul sistem economic mondial sărăcește clasa de mijloc și îi îmbogățește și mai mult pe cei deja înstăriți. El a cerut în acest context reformarea sistemului comercial internațional, despre care a estimat că ''timp de decenii a fost exploatat de națiuni care au acționat cu rea credință''.

Trump a criticat la acest capitol în special China, pe care a acuzat-o de practici comerciale neloiale, inclusiv furt de proprietate intelectuală și a cerut Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) să nu mai includă China printre țările în dezvoltare. Totuși, Trump și-a manifestat speranța că SUA și China vor putea ajunge la un acord care să pună capăt disputei lor comerciale. Pe plan politic, el a cerut Beijingului că ''protejeze libertatea'' și ''modul de viață democratic'' în Hong Kong.

O altă țară criticată de Trump în acest discurs este Iranul, el afirmând că Teheranul se află într-o căutare ''fanatică'' a armelor nucleare și că alimentează războaiele din Siria și Yemen. ''Regimul (iranian) a escaladat atacurile sale violente și neprovocate'', a spus Trump. ''Niciun guvern responsabil nu trebuie să susțină setea de sânge a Iranului. Atât timp cât comportamentul amenințător al Iranului continuă, sancțiunile nu vor fi ridicate. Ele vor fi înăsprite'', a punctat el.

În ce privește Venezuela, Trump l-a descris pe președintele acestei țări, Nicolas Maduro, drept o ''marionetă cubaneză''. ''Socialismul și comunismul înseamnă un singur lucru: putere pentru clasa conducătoare'', a mai spus el în referire la Venezuela.

Trump a asigurat că administrația sa nu caută război cu nicio țară, dar își va apăra interesele naționale. ''Noi dorim pace, cooperare și beneficii reciproce cu toată lumea. Dar nu voi înceta vreodată să apăr interesele Americii'', a subliniat președintele american, criticând și talibanii pentru continuarea atacurilor în Afganistan.

Vorbind despre chestiunea migrației, președintele SUA a avertizat că va consolida protecția granițelor și a lansat către migranți un apel să nu mai plătească traficanți pentru a-i strecura pe teritoriul american.

Cât despre Brexit, Trump a menționat că SUA speră să încheie un acord comercial ''magnific'' cu Regatul Unit, odată ce această țară va ieși din UE, discuții în acest sens fiind în desfășurare cu premierul Boris Johnson.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău