Trump a făcut presiuni asupra Ministerului Justiției să declare alegerile prezidențiale fraudate: „Mă ocup eu de restul”

  • 31 Iulie 2021 15:42
Trump a făcut presiuni asupra Ministerului Justiției să declare alegerile prezidențiale fraudate: „Mă ocup eu de restul”

Fostul președinte american Donald Trump a făcut presiuni asupra Ministerului Justiției pentru ca acesta să declare „fraudate” alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 ca parte a campaniei miliardarului republican de a invalida scrutinul, cu toate că fusese informat că nu există dovezi de fraudă, a dezvăluit vineri cotidianul american The New York Times.

„Voi spuneți doar că scrutinul a fost fraudat, iar eu mă ocup de restul”, a cerut Trump la 27 decembrie 2020, la o lună și jumătate după victoria la prezidențiale a democratului Joe Biden, potrivit notițelor luate de către numărul doi din Ministerul Justiției, Richard Donoghue, relatează AFP, citat de Agerpres.

Replica a venit din partea ministrului interimar al justiției, Jeffrey Rosen, care i-a spus lui Trump: „Înțelegeți vă rog că Ministerul Justiției nici nu poate și nici nu va pocni din degete pentru a schimba rezultatul alegerilor, nu așa funcționează lucrurile”.

Jeffrey Rosen i-a mai explicat lui Donald Trump că ministerul cercetase acuzațiile de fraudă electorală și nu găsise nicio dovadă.

„Avem datoria să le spunem oamenilor că a fost un scrutin ilegal și fraudat”, a răspuns Trump.

Această conversație a avut loc cu doar câteva zile înaintea asaltului comis asupra Capitoliului de către susținători ai lui Trump, menționează AFP.

„Aceste notițe în manuscris dovedesc că președintele Trump a ordonat direct principalei noastre agenții însărcinate cu aplicarea legii să ia măsuri care vizau modificarea rezultatelor unui scrutin corect și liber în ultimele sale zile de mandat”, a declarat aleasa democrată Carolyn Maloney, președinta comisiei de investigație a asaltului asupra Capitoliului, într-un comunicat de presă.

În notițe mai apar detalii conform cărora Trump a susținut că au avut loc fraude în statele Georgia, Michigan, Nevada și Arizona, în timp ce Donoghue îi spunea miliardarului republican că datele prezentate de Trump erau false și îi transmitea că nu s-au găsit dovezi de fraudă, după „zeci de investigații și sute de audieri”.

Apoi, Trump s-a interesat de „alte locuri”, a lansat un atac asupra persoanelor care respingeau ipoteza fraudei electorale și le-a cerut funcționarilor să ia măsuri, insistând să verifice dacă în Pensylvania se înregistraseră mai multe voturi decât alegători.

Funcționarii din Ministerul Justiției l-au mai informat pe Trump că instituția nu avea dovezi care să justifice începerea unei acțiuni în justiție pe tema rezultatului scrutinului, în timp ce miliardarul american le spunea că „mii de persoane au sunat” la birourile procurorilor districtuali pentru a se plânge și că „nimeni nu are încredere în FBI”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău