Trump a cerut Japoniei să crească de patru ori plățile pentru trupele americane (Foreign Policy)

  • 16 Noiembrie 2019 13:26
Trump a cerut Japoniei să crească de patru ori plățile pentru trupele americane (Foreign Policy)

Președintele american Donald Trump a cerut Japoniei să mărească de patru ori plățite anuale pentru trupele americane staționate în regiune, au informat mai multe surse, citate de site-ul publicației Foreign Policy, citată de Mediafax.

John Bolton, fost consilier prezidențial pentru Securitate Națională și Matt Pottinger, fostul director pentru Asia din cadrul Consiliului de Securitate Națională, ar fi transmis cererea oficialilor japonezi în luna iulie.

Japonia nu este singurul aliat din Asia care primește o astfel de cererere. Oficialii au confirmat că în timpul aceleași vizite efectuate în iulie, Bolton și Pottinger au făcut o cerere similară și Coreei de Sud, pe teritoriul căreia se află aproximativ 28.000 de militari americani, în timp ce în Japonia sunt staționați peste 50.000.

Decizia de a pune presiune pe aliații din Asia pentru menținerea prezenței Statelor Unite în regiune ar putea duce la tensiuni între acestea și țările asiatice, avertizează experții în securitate.

 "Trebuie să fie dispuși să ducă o parte mai mare din greutate, așa cum a subliniat președintele la nivel global, nu doar în legătură cu Coreea de Sud", a declarat Randall Schriver, secretarul adjunct pentru Securitate responsabil pentru regiunea Asia-Pacific.

Potrivit unui acord care expiră în martie 2021, Tokyo plătește aproximativ 2.000 de miliarde de dolari pentru cele 54.000 de militari americani.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău