Trilaterala România-Republica Moldova-Ucraina | Declarație comună: „Este important ca în acest an Republica Moldova și Ucraina să obțină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”

  • 13 Aprilie 2023 17:21
Trilaterala România-Republica Moldova-Ucraina | Declarație comună: „Este important ca în acest an Republica Moldova și Ucraina să obțină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”

A doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova, ce a avut loc la București, s-a încheiat cu semnarea unei Declarații, axată pe dezvoltarea relațiilor între cele trei țări în domenii precum politic, infrastructură, apărare și de securitate. De asemenea, în document se accentuează importanța ca în acest an Republica Moldova și Ucraina să obțină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, declarația semnată la București subliniază suveranitatea, independența și integritatea teritorială a acestora în frontierele recunoscute la nivel internațional, transmite Radio Chișinău.

Declarația comună reprezintă primul document semnat în cadrul Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova. Acesta se concentrează pe dezvoltarea relațiilor puternice între cele trei țări în domenii precum politic, economic, infrastructură, apărare, securitate și cultură, a subliniat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

„Acest document subliniază, de asemenea, suveranitatea, integritatea teritorială, independența Republicii Moldova și Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internațional. De asemenea, reiterează faptul că Marea Neagră reprezintă o regiune importantă, de interes strategic pentru securitatea nu doar a regiunii, ci și a spațiului Euro-atlantic în ansamblul său”, a declarat Bogdan Aurescu.

De asemenea, în Declarația semnată se pune accent pe importanța ca în acest an Republica Moldova și Ucraina să obțină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a mai precizat Aurescu. La fel, ministrul de Externe al României și-a manifestat sprijinul și solidaritatea pentru cele două țări, precizând că nu sunt singure.

La rândul său, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a condamnat războiul din Ucraina declanșat de Federația Rusă, precizând că are efecte negative și asupra Republicii Moldova, în plan economic, energetic, social și umanitar.

„Am subliniat faptul că Republica Moldova nu este amenințată în plan militar. Acest fapt se datorează capacității de rezistență și reziliență a statului ucrainean, a societății ucrainene, a armatei ucrainene”, a spus Nicu Popescu.

Această întâlnire trilaterală este foarte importantă, în condițiile de consolidare a relațiilor dintre cele trei țări, a subliniat ministrul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulțumit pentru sprijinul politic și solidaritatea venită din partea țărilor vecine.

„În față ne așteaptă o muncă lungă și grea pentru țările noastre pentru a asigura pentru a asigura securitatea în regiunea Mării Negre, dar uniți, umăr la umăr, putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea pentru popoarele țărilor noastre”, a declarat Oleksii Reznikov.

Amintim că Trilaterala România – R. Moldova – Ucraina a fost lansată în 2022 la inițiativa României, prima reuniune fiind organizată în septembrie, la Odesa, Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău