Tribuna.md | Ce îi așteaptă pe Leancă, Tănase și Gaburici, după ce ieri au fost învestiți ca miniștri? (Revista presei)

  • 11 Ianuarie 2018 09:43
Tribuna.md | Ce îi așteaptă pe Leancă, Tănase și Gaburici, după ce ieri au fost învestiți ca miniștri? (Revista presei)

Revista presei din 12 ianuarie 2018

Portalul MolNova scrie despre „Noile fețe ale Guvernului Filip. Printre miniștrii și vicepremierii care au fost învestiți în funcție apar nume mai cunoscute și altele care nu au fost remarcate în spațiul public. 

Potrivit declarațiilor de avere ale acestora, cei care au adunat mai multe bogății sunt foștii premieri, Chiril Gaburici și Iurie Leancă, iar cei care nu au venituri semnificative, afaceri sau automobil sunt ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic”, relevă MoldNova.  

Tribuna.md scrie ce îi așteaptă pe Leancă, Tănase și Gaburici, după ce ieri au fost învestiți ca miniștri. Publicația subliniază că celor trei le-au revenit domeniile care se confruntă cu cele mai mari probleme. Iurie Leancă, în calitate de vicepremier, va fi responsabil de integrarea europeană. Situația în acest domeniu s-a agravat considerabil în 2017, mai ales după ce guvernarea a ignorat recomandările europenilor privind sistemul electoral mixt. Nu este exclus că scopul ce a fost pus în fața lui Iurie Leancă este refacerea bunelor relații cu europenii, scrie Tribuna. În fața lui Alexandru Tănase este o provocare și mai mare – reforma justiției trebuie dusă la bun sfârșit în așa fel încât efectele ei benefice să le resimtă și cetățenii, dar și partenerii externi să fie mulțumiți. Nici misiunea lui Chiril Gaburici nu va fi una ușoară, scrie Tribuna, comentânt, totodată că avansarea celor trei în noi funcții la Guvern are ca și scop scoaterea lor în evidență în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare.  

Același portal mai titrează că Republica Moldova are nevoie de o terapie de șoc ce ar trebui să înceapă în mediul politic și să se încheie în sectorul public. Politologul Dionis Cenușă subliniază, într-un comentariu preluat de Tribuna, că reformele sunt necesare pentru supraviețuirea statului și a celor rămași să trăiască în R. Moldova.

După investirea noilor miniștri, Guvernul urmează să adopte o decizie prin care 19 instituții de cercetare din cadrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) sunt trecute în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Guvernul mai bate un cui în sicriul Academiei de Științe – titrează Mold-Street. Potrivit unui proiect, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va exercita funcția de fondator în organizațiile de drept public din domeniile cercetării și inovării. Ce avere au instituțiile Academiei de Științe a Moldovei, vedeți pe Mold-Street.

Ziarul de Gardă publică un interviu cu ambasadoarea Austriei în R. Moldova, despre justiție și lupta contra corupției. „Transparența absolută, presa liberă și o justiție funcțională sunt factori decisivi în lupta contra corupției”, subliniază Christine Freilinger.

Ziarul de Gardă mai scrie despre reforma sistemului de sănătate mintală în R. Moldova: cu ceai de mentă și fără specialiști, concluzionează publicația.

Ziarul de Gardă mai relevă că mulți locuitori din regiunea transnistreană beneficiază de condiții moderne de tratament și investigații medicale în instituțiile medicale din dreapta Nistrului. Centrul de Sănătate din satul Varnița și Oficiul Medicilor de Familie (OMF) din satul Gura Bâcului (ambele situate pe malul drept al râului Nistru), construite cu sprijin financiar european, deservesc inclusiv peste opt mii de locuitori din stânga Nistrului, demonstrând zi de zi că sănătatea nu are frontiere.

„Denunțător de profesie” – alt titlu din ZdG. Martorul Centrului Anticorupție din dosarul unui judecător a dezvăluit cum instituția a fabricat cauza penală și a înscenat un accident rutier.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău