Tribunalul UE îi dă dreptate partidului UKIP în disputa cu PE privind fondurile europene folosite în campania Brexitului

  • 07 Noiembrie 2019 17:36
Tribunalul UE îi dă dreptate partidului UKIP în disputa cu PE privind fondurile europene folosite în campania Brexitului

Tribunalul UE a anulat joi ''pentru lipsă de imparțialitate'' o decizie a Parlamentului European (PE) care ceruse unui partid european dominat de formațiunea britanică eurosceptică UKIP să returneze fonduri europene în valoare de aproape 173.000 de euro ca urmare a folosirii acestora pentru sondaje înaintea alegerilor legislative din Regatul Unit, în 2015, și în anul următor în campania pentru Brexit, relatează AFP și DPA, preluat de Agerpres.

PE a estimat în anul 2016 că Alianța pentru Democrație Directă în Europa (ADDE) solicitase fonduri europene pentru a finanța ''cheltuieli neeligibile'', mai ales în cadrul campaniei pentru ieșirea Regatului Unit din UE. Prin urmare, biroul PE a decis că ADDE trebuie să ramburseze 172.655 de euro și nu va primi diferența rămasă din alocare până la suma de 248.345 de euro.

Conform regulilor europene, finanțarea acordată unui partid politic european nu poate fi folosită pentru finanțarea unor partide la nivel național și nici în campanii pentru referendumuri.

Însă ADDE a contestat la Tribunalul UE decizia Parlamentului European, argumentând că biroul acestuia nu a inclus niciun membru al respectivului partid european, iar una dintre membrele biroului PE a făcut public comentarii ce demonstrează ''ostilitatea și lipsa ei de imparțialitate'' față de ADDE.

Tribunalul UE a dat un verdict favorabil ADDE, estimând în hotărârea sa că Parlamentul European trebuie să ofere garanții care ''să excludă orice îndoială cu privire la lipsa de părtinire'' în procesul de luare a deciziilor administrative.

Respectiva finanțare europeană a fost folosită de UKIP pentru realizarea de sondaje pe tema apartenenței la UE în Belgia, Franța, Ungaria, Olanda, Polonia, Suedia și Regatul Unit. Potrivit verdictului Tribunalului UE, numai fondurile folosite pentru sondajele efectuate în Regatul Unit au încălcat regulile europene care interzic folosirea fondurilor pentru campanii de referendumuri.

Prin urmare, Tribunalul UE a anulat decizia Parlamentului European din 2016. Verdictul poate fi contestat la Curtea de Justiție a UE.

Sursa:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău