Tribuna | Promovarea Unirii de aleșii locali, apropie această opțiune de cetățeanul de rând (Revista Presei)

  • 12 Februarie 2018 11:09
Tribuna | Promovarea Unirii de aleșii locali, apropie această opțiune de cetățeanul de rând (Revista Presei)

„Guvernarea nu și-a făcut toate temele pe acasă pentru a primi asistența macrofinanciară a UE, opiniază politologul Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru IPN. El citează rapoartele de evaluare efectuate de către reprezentanții societății civile privind condițiile cerute de Uniunea Europeană pentru acordarea celor 100 de milioane de euro.

Modificarea sistemului electoral în folosul partidului de la guvernare și în mod netransparent constituie preocuparea principală. Guvernarea ar fi îndeplinit fără rezerve doar 12 acțiuni din recomandările sugerate de Comisia de la Veneția cu privire la modificarea sistemului electoral, 14 acțiuni - cu unele deficiențe, iar 6 acțiuni – nu au fost îndeplinite deloc. Doar în baza acestor evaluări prima tranșă nu trebuie acordată, scrie politologul. El subliniază că în realitățile moldovenești, asistența macro-financiară a UE poate avea un impact favorabil pentru accelerarea unor reforme dureroase și ocolite până acum de guvernare”.

Peste 800 de persoane au constituit un nou GRUP DE INIȚIATIVĂ pentru organizarea unui REFERENDUM de anulare a sistemului mixt de vot, titrează ziarul Național. Aceasta e a doua tentativă a societății civile de a iniția un referendum privind abrogarea sistemului mixt. CEC a respins în ianuarie cererea de înregistrare a unui grup de inițiativă pentru desfășurarea unui astfel de referendum, pentru că au fost încălcări la înregistrarea grupului. De asemenea, s-a invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Portalul Tribuna amintește că 2018 este anul în care se împlinesc o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România, fapt marcat de o activizare semnificativă a unioniștilor, care se manifestă nu doar la nivel de partide și organizații obștești, ci și la nivel de localități, cetățeni. Publicația scrie că promovarea unirii de aleșii locali, apropie această opțiune de cetățeanul de rând.  Astfel, partidele unioniste sunt împinse ușor spre tușă. Pe de altă parte, mai scrie Tribuna, activizarea curentului unionist l-a consolidat pe cel statalist, iar stânga politică, în special PSRM, și-a consolidat serios pozițiile electorale.

Evenimentul Zilei titrează că s-au făcut 20 de localități care cer UNIREA cu România. Ultima pe listă este Cucoara de la sud. Comuna Cucoara s-a înfrățit în 2016 cu comuna Șuletea din județul Vaslui și este prima localitate din Cahul care semnează declarația simbolică de unire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău