Treisprezece state membre ale UE cer integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali

  • 12 Iunie 2019 12:05
Treisprezece state membre ale UE cer integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de șefii diplomațiilor din alte 12 țări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, transmite miercuri BTA.

Cei 13 miniștri - din Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Italia, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia și Ungaria - au semnat o declarație comună prin care cer începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania luna aceasta, a comunicat marți ministerul de externe de la Sofia.

Documentul subliniază importanța procesului de extindere a Uniunii Europene în Balcanii Occidentali, ca instrument-cheie pentru realizarea unei stabilități sustenabile, a păcii și a prosperității. Li se cere tuturor membrilor Consiliului UE să adopte în iunie decizii îndrăznețe, de perspectivă, care să promoveze progresul continuu al reformelor, conform standardelor și valorilor UE. Țările din regiune trebuie să acționeze în vederea unei cooperări regionale strânse și să depună eforturi pentru relații autentice de bună vecinătate.

Bulgaria consideră că începerea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și cu Albania va menține și va consolida procesul de reformă în societățile respective, iar membrii UE vor avea ocazia de a evalua progresele individuale și de a acorda ajutor în fiecare etapă.

Extinderea UE în Balcanii Occidentali rămâne o prioritate a politicii externe a Bulgariei. Relațiile de bună vecinătate, cooperarea regională și statul de drept constituie criterii orizontale pentru evaluarea progresului statelor candidate. Implementarea Tratatului de prietenie, bună vecinătate și cooperare de către Macedonia de Nord va fi cheia pentru luarea deciziilor respective. Aceasta este calea către asigurarea stabilității regionale și către rezolvarea tuturor problemelor, pentru crearea unui mediu sigur în Europa și în regiune, arată comunicatul citat.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău