Trei zile de festivități pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea. Detalii din programul evenimentelor

  • 22 Ianuarie 2023 13:38
Trei zile de festivități pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea. Detalii din programul evenimentelor

Palatul Buckingham a început să dezvăluie, sâmbătă, programul celor trei zile de festivități ocazionate de încoronarea regelui Charles al III-lea. După ceremonia organizată la 6 mai la Westminster Abbey vor avea loc un concert cu vedete, un „mare prânz” național și inițiative de promovare a voluntariatului, informează duminică AFP, citată de Agerpres.ro.

Încoronarea regelui Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la opt luni de la moartea reginei Elisabeta a II-a, care a încetat din viață la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, scrie G4Media.

Palatul Buckingham intenționează să facă din „acest eveniment istoric” un moment de sărbătoare, un prilej ce oferă „oamenilor ocazia de a se reuni”.

Se va reuni, însă, și familia regală? Buckingham nu a indicat în comunicatul emis dacă prințul Harry și soția sa, Meghan, retrași în California, vor fi prezenți.

Palatul nu a reacționat niciodată oficial la cartea explozivă a prințului, „Spare” („Rezervă”), publicată la 10 ianuarie, în care acesta aduce acuzații grave împotriva mai multor membri ai familiei regale, în special la adresa fratelui său, William și a reginei consoartă, Camilla.

Încoronarea are loc, în mod tradițional, în lunile următoare urcării pe tron. Această perioadă permite atât respectarea doliului național și a doliului regal, cât și organizarea ceremoniei.

Ultima încoronare, cea a Elisabetei a II-a, a avut loc la 2 iunie 1953. Pentru prima dată, ceremonia, grandioasă, a fost atunci difuzată la televizor, fiind urmărită de 27 de milioane de britanici dintre cei 36 de milioane de locuitori de la acea vreme. Ceremonia a durat mai bine de trei ore, în fața a 8.251 de invitați adunați la Westminster Abbey. La eveniment au fost reprezentate oficial 129 de națiuni și teritorii.

– Fast –

Ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea va avea loc în dimineața zilei de 6 mai, la Westminster Abbey, ca și precedentele încoronări ale monarhilor britanici din ultimii 900 de ani. Aceasta va fi condusă, conform tradiției, de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, conducătorul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, precum și un prilej de sărbătoare și fast”, a anunțat Buckingham Palace. Ceremonia „va fi orientată spre viitor, fiind în același înrădăcinată în tradiții îndelungate și în fast”.

Soția lui Charles, Camilla, va fi încoronată la rândul său.

Charles al III-lea și Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”.

După ceremonie, ei se vor întoarce la Buckingham în cadrul „Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura și alți membri ai familiei regale.

Pentru a încheia această primă zi, regele și regina consoartă, însoțiți de membri ai familiei regale, vor apărea pe balconul de la Buckingham Palace, pentru a saluta mulțimea.

– Iluminare –

A doua zi, la Castelul Windsor, în vestul Londrei, va avea loc un concert cu „personalități emblematice de pe scena muzicală internațională și vedete contemporane”. Evenimentul va fi difuzat de BBC. Palatul Buckingham nu a menționat, însă, numele artiștilor care vor urca pe scenă.

În public vor fi prezenți și voluntari de la organizații caritabile susținute de Charles și Camilla.

Un „Cor de încoronare” va susține, de asemenea, un concert, cu cântăreți din corurile de refugiați, serviciul de sănătate publică și grupuri de cântăreți LGBTQ+ și cu deficiențe de auz.

Seara, locuri emblematice din Marea Britanie vor fi iluminate.

Populația va fi invitată, de asemenea, la 7 mai, să participe la „Marele prânz de încoronare”, constând în petreceri locale menite să „celebreze prietenia”. Astfel, „mii de evenimente” ar urma să aibă loc pe străzi, în grădini și în parcuri, potrivit Palatului Buckingham.

Aceste sărbători populare amintesc de cele care au avut loc în iunie 2022 cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a, la împlinirea a 70 de ani de domnie.

Luni, 8 mai, declarată zi de sărbătoare legală, va fi încurajat voluntariatul. Demersul urmărește „să apropie oamenii și să creeze o mișcare de voluntariat care va dăinui dincolo de weekendul încoronării”, a transmis palatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău