Trei surori pictorițe au vernisat o expoziție la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău

  • 30 Aprilie 2021 08:57
Trei surori pictorițe au vernisat o expoziție la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău

O expoziție cu genericul ”Lumină în primăvară” a surorilor pictorițe Eudochia Robu, Tatiana Vatavu și Dina Emilian a fost vernisată ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Eudochia Robu a menționat că expoziția cuprinde 89 de lucrări, dintre care 44 de pictură, semnate de ea. ”Sora mea, Tatiana Vatavu a prezentat lucrări de imprimeu (batic) și grafică în creion, iar cealaltă soră – Diana Emilian – de ceramică și grafică. Din păcate, aceasta din urmă n-a fost prezentă la deschiderea expoziției, deoarece este stabilită la Moscova”, a mai spus Eudochia Robu.

Lucrările au fost apreciate de către președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bobloceanu,  vicepreședintele UAP, Florina Breazu, criticul de artă Tudor Stăvilă, artistul plastic Ghenadie Jalbă, iar pictorița Inga Edu a afirmat că în această expoziție, vernisată în Săptămâna Paștelui, vizitatorii ”vor descoperi lumina care s-a coborât în sală”.

Eudochia Robu s-a născut la 30 decembrie 1958 în satul Borosenii-Noi, raionul Râșcani. În 1978, a absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” din Chișinău, atelierul profesorului I. Serbinov, și în 1986 - Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură „I. E. Repin” din Sankt-Petersburg (Leningrad), atelierul profesorului E.E. Moiseenko. În 1986-1993, a fost profesoară la Școala de arte plastice pentru copii din orașul Orhei. În prezent este artist liber profesionist. Din 1997, este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din RM

Tatiana Vatavu s-a născut la 15 februarie 1962. În 1978, a absolvit Școala de Arte Plastice pentru copii din orașul Râșcani, în 1982 - Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, atelierul profesorului I. Serbinov și în 1990 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, atelierul profesorului I. Serbinov, V. Bolboceanu, S. Pasecinaia. Din 1999 este membru al UAP.

Dina Emilian s-a născut la 13 august 1972. În 1992 a absolvit Colegiul de bază de medicină din Chișinău și în 2002 - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Catedra ceramică și prelucrarea artistică a metalelor. În perioada 2002-2004, a făcut studii de master la Universitatea de Arte „George Enescu”, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design din Iași, România. În prezent este stabilită cu traiul în Federația Rusă.

Expoziția va fi deschisă până la 16 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-3
Tue
-2
Arhivă Radio Chișinău