Trei scenarii posbile pentru viitorul Ucrainei după încheierea războiului
-
10 Aprilie 2022 19:51
Rusia continuă să ducă un război brutal împotriva țării vecine. Dar oamenii privesc înainte: cum poate arăta viitorul Ucrainei? Experții citați de ZDF oferă 3 perspective, scrie hotnews.ro.
Armata rusă s-a retras din regiunea din jurul capitalei ucrainene Kiev, dar ucrainenii nu-și fac iluzii. Ei așteaptă următoarea lovitură.
Starea în care Ucraina va ieși din război depinde de mulți factori: resursele proprii, valoarea ajutorului extern, determinarea agresorului, care încă dorește să controleze întreaga Ucraină.
1: Rusia rupe Ucraina
Până în prezent, acesta este "cel mai puțin probabil scenariu", dar, în ciuda "succeselor de până acum ale armatei ucrainene, este încă posibil", spune André Härtel, expert în Ucraina la Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) din Berlin, pentru postul public de televiziune german ZDF.
Resursele Rusiei nu trebuie subestimate, subliniază Stefan Meister, expert în Rusia la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP).
Rusia are încă mult material militar "în mânecă" și mobilizează forțe proaspete. spune Meister în interviul acordat ZDFheute:
Putin vrea Kievul! Indiferent de costuri. Nu-i pasă câți oameni mor de partea lui, spune Meister.
Dar dacă Occidentul crește presiunea asupra Moscovei prin acordarea unui ajutor militar suplimentar Ucrainei și prin extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei, Kremlinul ar putea renunța la obiectivul său de război maxim.
Scenariul 2: O divizare permanentă a Ucrainei
Potrivit lui Stefan Meister, atacurile masive ale Rusiei asupra regiunilor și orașelor din estul și sudul Ucrainei dovedesc că pentru Kremlin, câștigarea "Donbassului și realizarea culoarului terestru către Crimeea sunt destul de cruciale".
Donețk și Luhansk din Donbass se află de ceva timp sub controlul Rusiei. Între timp, armata rusă a cucerit Herson în sud, controlează cea mai mare parte din Mariupol și acum atacă și Odessa.
Noua Rusie a lui Putin include, teoretic, și Odessa, în sud-vestul Ucrainei. Astfel, Rusia ar fi adus sub controlul său întreaga coastă ucraineană a Mării Negre.
Kremlinul ar putea deja "să prezinte acest lucru ca pe un succes", spune expertul SWP André Härtel.
Pe de altă parte, astfel de pierderi teritoriale mari și "izolarea de mare" ar "diminua și slăbi Ucraina pe termen lung".
În plus, pentru experți, există și alte scenarii de împărțire în care Rusia ar putea declara alte așa-numite "republici populare", așa cum s-a întâmplat deja în Luhansk și Donețk.
Acest lucru ar fi folosit apoi de Rusia ca un instrument pentru a submina suveranitatea internă a Ucrainei.
Conflictul va continua să mocnească, un nou război fiind probabil.
Scenariul 3: „Ucraina liberă”
Acesta ar fi succesul maxim al Ucrainei și presupune "că armata ucraineană continuă să lupte cu succes, împinge armata rusă înapoi din teritoriile pe care le-a cucerit începând cu 24 februarie și confruntă Rusia cu pericolul unei înfrângeri complete pe teritoriul ucrainean - inclusiv în Donbass și Crimeea", după cum spune André Härtel.
Ucraina s-ar putea declara neutră până la urmă, dar în scurt timp și-ar construi propria armată cu ajutorul Occidentului în așa fel încât să se apere cu succes de un alt atac al Rusiei sau să-l prevină.
Astfel înarmată, Ucraina și-ar putea finaliza "cursul spre vest", în special spre UE, și propriul proiect de reformă și transformare.
Cu toate acestea, Stefan Meister de la DGAP consideră acest scenariu mai degrabă improbabil în acest moment.
Sunt foarte sceptic că Ucraina va fi capabilă să scoată armata rusă din întreaga țară.
Până în prezent, Occidentul nu a furnizat sistemele de armament cu care ucrainenii ar putea face acest lucru. Modul în care Occidentul va continua să îi sprijine pe ucraineni va fi decisiv pentru succesul apărării țării.