Trei scenarii de atac asupra României. Ambasadorul George Maior a prezentat în SUA procesul decizional în situații de criză (FOTO)

  • 16 Iunie 2018 09:43
Trei scenarii de atac asupra României. Ambasadorul George Maior a prezentat în SUA procesul decizional în situații de criză (FOTO)

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a prezentat miercuri, la Washington, procesul decizional în situații de criză în cadrul unui scenariu de atac asupra României, în cadrul celui de-al 7-lea Simpozion anual pentru securitate și apărare.

Evenimentul a fost organizat de Delegația Uniunii Europene în SUA, în parteneriat cu Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) și a beneficiat de participarea unor senatori americani, oficiali ai Departamentului Apărării din SUA, miniștri din state membre UE, oficiali UE, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai institutelor de analiză din Washington, informează un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Ambasadorul României a participat la sesiunea cu titlul „U.S., EU, and NATO Reaction to Russian Hybrid Activity” care a fost modelată pe forma unui scenariu interactiv construit în jurul unui stat membru NATO și UE din sud-estul Europei, supus amenințării hibride ruse. Scenariul de lucru a vizat o succesiune de evenimente – atac cibernetic asupra sistemului financiar național, atac asupra infrastructurii energetice critice, exerciții militare de amploare în apropierea teritoriului național – iar prezentarea ambasadorului României a ilustrat procesul decizional în situații de criză la nivel național, în cadru bilateral și în interiorul NATO și UE.

„Ca urmare a provocărilor și amenințărilor constante din ultimii ani, apărute în regiunea extinsă a Mării Negre, România a dezvoltat capacități și instrumente naționale pentru a crește reziliența în flancul sud-estic al NATO și UE. De asemenea, mecanismele de consultări și dialog stabilite de România împreună cu aliații și partenerii din NATO și UE permit o evaluare cuprinzătoare a situației de securitate din regiune, care să conducă la cele mai bune decizii colective de contracarare a amenințărilor” a declarat ambasadorul român. În același timp, ambasadorul George Maior a subliniat necesitatea reafirmării solidarității la nivelul NATO și UE, ca modalitate de descurajare a provocărilor actuale, indiferent dacă acestea survin în sfera armamentelor convenționale sau decurg din acțiuni hibride.

Alături de ambasadorul României, în cadrul sesiunii a mai intervenit și Frank Cilluffo, directorul Centrului pentru Securitate Cibernetică și Națională din cadrul Universității George Washington.

Expertul american a remarcat eforturile României la nivelul serviciilor de informații și resursele investite în asigurarea rezilienței față de noile categorii de amenințări din zone cibernetică. A mai precizat că reușitele românești plasează țara noastră printre partenerii privilegiați de dialog și cooperare ai SUA în domeniul securității și al schimbului de informații.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău