Trei sate din raionul Hâncești vor crea un sistem modern de gestionare a deșeurilor

  • 12 Iunie 2018 10:46
Trei sate din raionul Hâncești vor crea un sistem modern de gestionare a deșeurilor

Locuitorii din satele Cărpineni, Mingir și Negrea, raionul Hâncești, vor avea, până la finele anului, un sistem modern de gestionare a deșeurilor. Realizarea acestuia este posibilă datorită Guvernului Elveției care oferă granturi pentru dezvoltarea durabilă a localităților cu implicarea originarilor plecați, în cadrul Proiectului “Migrație și Dezvoltare Locală”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite MOLDPRES.

Pe teritoriul localităților Negrea, Cărpineni și Mingir sunt atestate 40 de gunoiști neautorizate, care poluează apele freatice de suprafață  și apele bazinului râului Lăpușnița. Ca urmare a acestui proiect, vom reorganiza întreprinderea “Cărpineni Servicii” în serviciu intercomunitar de evacuare și depozitare a deșeurilor.

Localitățile vor fi dotate cu tomberoane pentru colectarea deșeurilor, cu autospecială cu mecanism de presare hidraulică și încărcare automată. Ulterior avem planuri și mai mari, ce prevăd construcția unei gunoiști autorizate, având deja susținerea partenerilor din Ucraina în cadrul programului de vecinătate sprijinit de Uniunea Europeană”.

Bugetul total al proiectului este de circa 298,2 mii de dolari. Din această sumă trei mii de dolari este contribuția migranților, colectată prin crowdfunding. Peste 33 mii de dolari constituie contribuția administrației publice locale, 20,6 mii de dolari va investi Consiliul raional Hâncești. Greul cheltuielilor va reveni grantului Guvernului Elveției, în sumă de 50 de mii de dolari, și contribuției Uniunii Europene în valoare de 191 mii de dolari.

Proiectul Migrație și dezvoltare locală este parte a unei intervenții multianuale a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în domeniul migrației și dezvoltării și este implementat în perioada 2015 – 2018 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autoritățile publice locale, organizațiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populația, inclusiv migranții originari din comunitățile-țintă. Bugetul proiectului pentru 2018 constituie aproximativ 1,3 milioane de dolari. În total, 40 de sate și orașe de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt parte a proiectului (25 în etapa I și 15 în etapa II).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău