Trei procurori și patru judecători vor fi cercetați penal în urma scandalului interceptărilor

  • 04 Decembrie 2019 12:43
Trei procurori și patru judecători vor fi cercetați penal în urma scandalului interceptărilor

Anunțul a fost făcut miercuri, 4 decembrie de șeful statului, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, comunică MOLDPRES.

Potrivit președintelui, după ce mai multe persoane au anunțat că au fost interceptate de structurile speciale, el a solicitat informații la acest subiect și a constatat că în anul 2018 au avut loc 10 mii interceptări, dintre care 600 la solicitarea SIS, iar în 2019 - 3300, dintre care doar 200 la solicitarea SIS.

“Sunt câteva organe care pot să inițieze interceptările - PG, SIS, MAI și altele. Marea majoritate a interceptărilor pe parcursul anilor 2018-2019 au fost inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, iar în decurs de o săptămână voi avea exact numărul de telefoane care au fost interceptate de mai multe ori”, a spus Dodon.

El a adăugat că în urma acestui scandal au fost inițiate cauze penale pe numele a patru colaboratori ai MAI, trei procurori și patru judecători, care au permis interceptarea cu încălcarea procedurii.

Președintele R. Moldova a specificat că a solicitat informații de la SIS cu privire la zvonurile privind dubla identitate a fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc.” În ultima perioadă, fostul director SIS, Vasile Botnari a eliberat două autorizații către Agenția Servicii Publice (ASP), pentru acordarea dublei identități. Este vorba de numele „Novak Vladislav Vladimir” și „Reznic Alexandru Mihai”, însă niciunul din cele două acte nu au fost utilizate pentru ieșirea de pe teritoriul R. Moldova”, a conchis Dodon.

Printre subiectele discutate astăzi la Consiliul Suprem de Securitate se numără aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze după data de 1 ianuarie 2020, investigarea furtului miliardului, procedura de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și taxele aeroportuare preluate de noii gestionari.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău