Trei primării din sudul R.Moldova sunt conectate la Alerte.md. Platforma permite cetățenilor să raporteze online probleme din localitate

  • 31 Ianuarie 2022 17:22
Trei primării din sudul R.Moldova sunt conectate la Alerte.md. Platforma permite cetățenilor să raporteze online probleme din localitate

Trei primării din sudul Republicii Moldova – Cahul, Leova și Cantemir – sunt conectate la Alerte.md, instrument implementat de Mediapoint pentru administrarea inteligentă a orașelor prin diverse mijloace digitale.

Platforma națională Alerte.md a fost lansată în mai 2021. Municipiul Cahul a fost prima localitate din țară conectată la platformă. Recent a avut loc evenimentul de lansare a platformelor Alerte.md/Leova și Alerte.md/Cantemir. Cele trei primării dispun de versiuni dedicate ale platformei pe care le gestionează independent, transmite IPN.

„Acest instrument va face din municipiul Cahul, din capitala de sud, un exemplu și pentru alte instituții, autorități, localități, cum să-și îmbunătățească relația cu cetățenii și cum să devină mai digitale în prestarea serviciilor publice și în comunicarea cu cei pentru care suntem angajați în aceste funcții”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, citat într-un comunicat de presă.

Pe Alerte.md cetățenii pot raporta, cu un singur click, problemele din oraș către autoritățile locale, pot urmări online progresul de soluționare a sesizării, dar și răspunsul Primăriei, pot lansa inițiative civice pentru oraș și obține suportul comunității printr-un sistem de vot, pot participa la sondajele lansate de primării, contribuind la luare deciziilor, nu în ultimul rând, se pot abona la notificările importante din oraș sau din zona în care locuiesc. 

Primăria orașului Leova a pus accentul pe transparentizarea proceselor publice de luare a deciziilor și pe comunicarea cu locuitorii orașului. „Foarte multe din problemele care apar zilnic în oraș ar putea fi soluționate rapid dacă Primăria ar cunoaște despre acest lucru imediat. Iată de ce platforma Alerte.md și oferta de a colabora a fost pentru noi extrem de necesară. Vreau să mulțumesc finanțatorilor care au asigurat accesul gratuit pentru Primăria Leova. Eficacitatea acestei platforme este evidentă și diferența mare față de mecanismele clasice este faptul că problemele care vor fi semnalate online pe Alerte.md/Leova vor putea fi sistematizate pe categorii, vor putea fi monitorizare în regim real și vor putea fi văzute imediat de către Primărie”, a declarat primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, la evenimentul de lansare a platformei.

Orașul Cantemir își propune prin acest proiect să fie mai aproape de cetățeni. „Este clar că în perioada grea în care ne aflăm acum ne încurcă să avem discuții fizice. Sperăm că prin Alerte.md/Cantemir vom avea posibilitatea să discutăm online cu populația, să avem opinia cetățenilor din oraș. Prin sondajele care vor fi publicate vom avea posibilitatea de a prezenta în cadrul consiliului problemele și viziunile cetățenilor, ca să putem adopta decizii și să orientăm resursele financiare anume în direcțiile cele mai necesare”, a menționat primarul orașului Cantemir, Roman Ciubaciuc.

Platformă națională Alerte.md permite fiecărui oraș din Republica Moldova să aibă o versiune dedicată care este administrată de către primăria din localitate. Primăriile care vor să adopte un asemenea instrument digital pentru comunicarea cu cetățenii sunt invitate să expedieze o scrisoare de intenție la adresa [email protected]. Fiecare versiune locală va fi adaptată la contextul și necesitățile fiecărei primării în parte.

Platforma națională Alerte.md a fost dezvoltată de organizația Mediapoint cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău