Trei poduri rutiere care fac legătura dintre Republica Moldova și România vor fi modernizate

  • 04 Aprilie 2023 13:08
Trei poduri rutiere care fac legătura dintre Republica Moldova și România vor fi modernizate

Trei poduri rutiere, care fac legătura dintre Republica Moldova și România, vor fi modernizate. Guvernul a votat astăzi inițierea negocierilor cu România pentru încheierea acordurilor  în acest sens. Este vorba de podurile peste râul Prut de la Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Sculeni – Sculeni. Până în anul 2030 urmează să fie reabilitate în total 9 poduri, transmite Radio Chișinău.

Podurile au fost construite între anii 1958 și 1964, iar expertiza tehnică a arătat că toate cele trei poduri necesită lucrări de reabilitare și de înlocuire a unor elemente.

La Leușeni – Albița va fi construit un pod nou, a declarat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, în cadrul ședinței de Guvern de astăzi.

Acordurile vor avea efecte benefice asupra creșterii siguranței în exploatarea podului, în parametru funcționali, dar și va fluidiza traficul între state contribuind la mobilitatea cetățenilor și la facilitarea activităților comerciale externe. Totodată, la al treilea acord ne propunem să construim două poduri paralele, cu două benzi de circulație pe sens. Costul lucrărilor fiind de circa 30 de milioane de euro ca și în cazul celorlalte două poduri, costul lucrărilor va fi suportat de statul român. Conectivitatea și mobilitatea populației și mărfurilor vor contribui la creșterea economică, la nivel național, dar și european.

Aceste trei poduri nici pe departe nu sunt ultimele. Ne propunem ca până în anul 2030 să avem reabilitate 9 poduri și astfel să asigurăm mobilitatea cetățenilor, relaționarea și legătura dintre rețelele naționale de drumuri cu cele transeuropene”, a declarat Lilia Dabija.

Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că datorită acestor acorduri Republica Moldova se integrează în Uniunea Europeană. El a subliniat că în curând urmează să fie funcțional primul punct de control comun la frontieră cu România, la Leușeni-Albița:

„Avem aprobarea legii controlului coordonat la frontieră. Acesta este primul rezultat care va duce la o fluidizare și mai bună a traficului de pasageri și de mărfuri la hotar cu Uniunea Europeană. Iată în felul acesta noi ne integrăm pe infrastructură cu UE. Astfel de proiecte duc la fluidizarea traficului, la schimbul eficient comercial și la schimbul eficient social. Astfel de proiecte sunt foarte importante și încă mai urmează, pentru că ne mișcăm eficient”, a spus Dorin Recean.         

Lucrările de construcție a acestor trei poduri urmează a fi finalizate până în anul 2027. Potrivit acordurilor, România va finanța modernizarea și întreținerea podurilor pe teritoriul său, iar Republica Moldova va fi responsabilă de reparația și întreținerea tronsoanelor de pe teritoriul său.   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău