Trei funcționari de la ANSA, bănuiți de corupție sistemică la eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor peste hotare

  • 09 August 2022 12:35
Trei funcționari de la ANSA, bănuiți de corupție sistemică la eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor peste hotare

Trei funcționari responsabili de siguranța alimentelor au fost documentați de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, în cadrul mai multor cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și corupere activă. Aceștia sunt bănuiți că ar fi eliberat, contra mită, certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă.

Potrivit actului de sesizare, în perioada 2017-2021 inclusiv, angajații de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău, a ANSA, ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.

Într-unul din cazurile documentate de CNA, mai mulți agenți economici specializați în producerea paleților și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleții au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare. În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că actele au for emise comercianților în lipsa unui utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat, aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii.

Pe parcursul investigării schemei de corupție sistemică, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA. Ofițerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei, către funcționari, însă suma reală, care a intrat în afara circuitului oficial, ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilit în cadrul anchetei.

În urma perchezițiilor operate în această dimineață, trei angajați ai Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor din mun. Chișinău au fost reținuți pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiați de procurori și ofițerii Centrului Național Anticorupție. Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat la domiciliile și în automobilele acestora, în birourile de serviciu, dar și în ghișeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcției. 

Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală, care se desfășoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă și corupere activă. Menționăm că, legislația națională prevede până la 10 ani de pușcărie pentru aceste fapte, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău