Trei funcționari au admis conflicte de interese cu rudele, anunță ANI

  • 19 Ianuarie 2022 16:27
Trei funcționari au admis conflicte de interese cu rudele, anunță ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat câte un conflict de interese în privința unui administrator de Instituție Publică din orașul Sângerei, a fostului director al unei întreprinderi municipale din Bălți și a secretarului Consiliului raionului Cimișlia.

Instituția menționează, într-un comunicat, că pe numele acestora nu vor fi aplicate interdicții, deoarece „abaterile acestora nu au adus prejudiciu interesului public respectiv, inspectorii de integritate au stabilit măsura contravențională pentru nedeclararea și nesoluționarea conflictelor de interese, dar și o atenționare privind respectarea acestui regim juridic”.

Astfel, potrivit ANI, administratorul I.P ”Incubatorul de afaceri Sîngerei” a admis câteva conflicte de interese.  „Instituția publică respectivă a fost înființată de Consiliul raional Sîngerei în anul 2013. Subiectul deține funcția de administrator din anul 2017, iar în același an, din calitatea de conducător al instituției a încheiat un contract de locațiune cu un SRL, în care propria persoană figura ca și administrator. Ulterior,  în anul 2019 și în anul 2020, acesta a încheiat acte juridice cu fratele și nepoata, care au fost angajați în funcția de consultanți în afaceri în cadrul instituției. Pe parcursul controlului,  inspectorul de integritate a identificat un alt contract, de această dată a vizat prestări servicii, pe care subiectul l-a semnat tot cu o persoană apropiată, nepoata sa, pe care anterior o angajase în instituție. Pe acest caz, inspectorul de integritate nu va solicita încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu și nici nu va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, deoarece anterior subiectul declarării nu a fost sancționat pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese și nu a fost afectată buna funcționare a instituției”, se precizează în comunicat.

Și fostul șef al întreprinderii municipale „Termogaz- Bălți” ar fi fost identificat cu conflicte de interese în raport cu cei doi feciori și nora sa. ANI menționează că subiectul s-a aflat în funcția de conducător al întreprinderii în perioada 2019 – 2021. „După ce a ajuns în funcție, acesta a încheiat acorduri adiționale la contractele individuale de muncă cu feciorii și nora, care activau în cadrul instituției înainte de accederea subiectului în calitate de conducător. În consecință, salariații respectivi au beneficiat de stabilitate la locul de muncă fiindu-le asigurate garanțiile salariale și sociale cuvenite, fapt confirmat prin extrasele din conturile curente al sistemului informațional, obținute de inspectorul de integritate. Pentru aceste acțiuni, subiectul riscă doar o contravenție pentru că nu a declarat și nu a așteptat o soluție în privința conflictelor de interese cu rudele sale”, se mai arată în comunicat. 

În ultimul caz, conflictul de interese a fost admis de secretarul Consiliului raionului Cimișlia. Situația a apărut în cadrul concursului pentru ocuparea funcției publice vacante de specialist principal în cadrul Serviciului Juridic al Consiliului raional Cimișlia din 2021, care a fost promovat de cumnata subiectului. Acesta, fiind în calitate și de membru al comisiei de concurs, nu a declarat despre raportul personal cu ruda sa. Astfel, în calitate de membru al comisiei, acesta dispunea de instrumentele necesare în acest sens, cum ar fi, dreptul de a examina dosarul depus, dreptul de evaluare a candidatului, precum și accesul la variantele lucrărilor probei scrise și la întrebările orientative pentru interviu. Pentru această încălcare subiectul riscă o contravenție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău