Trei documentare de lung metraj, realizate cu susținerea Consiliului Europei, au fost lansate la Chișinău

  • 09 Septembrie 2021 16:31
Trei documentare de lung metraj, realizate cu susținerea Consiliului Europei, au fost lansate la Chișinău

În zilele de 6, 7 și 8 septembrie, curent Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, în parteneriat cu Telefilm-Chișinău a organizat premierele naționale a trei documentare de lung metraj pe subiecte sociale și de drepturile omului - „Vocea Lilianei”, „Medicii” și „Eva Noastră”, elaborate în 2020 de către trei cineaști debutanți.

Noi am susținut munca a trei regizori care au realizat câte un film documentar despre drepturile omului, problemele societății și ale țării, în general. Toate cele 3 filme ating sufletele spectatorilor din diferite motive, asta am remarcat în cadrul discuțiilor după proiecțiile filmelor. Scopul nostru a fost să promovăm documentarele calitative din Republica Moldova, în parteneriat cu Telefilm-Chișinău pentru a sensibiliza populația, cu speranța că oamenii își vor schimba mentalitatea, astfel ca percepțiile și stereotipurile care există în societate să dispară cu timpul”, a declarat Giulia Re, șefa adjunctă a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Pe 6 septembrie a fost lansat documentarul „Vocea Lilianei”, un film despre o femeie care vede lumea de jos în sus. Ea suferă de nanism și pe tot parcursul vieții a fost ținta curiozității celor din jur. Între timp, depășind aceste obstacole, Liliana a devenit un membru activ al societății, coordonând mai multe proiecte de succes, printre care grupul artistic cu apreciere și peste hotare, „Vocea Tăcerii”.

Este o activitate pe care mă bucur să o văd derulându-se pentru că tinerele talente de la noi merită să fie sprijinite. Astfel, colegii noștri, autorii filmelor documentare au beneficiat de suportul Consiliului Europei. Povestea Lilianei m-a emoționat și cred că avem ce învăța de la ea, fiind o inspirație și un exemplu pentru noi toți”, a menționat Liliana Nicolăescu-Onofrei, Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Parlamentul Republicii Moldova.

În seara de 7 septembrie, invitații au avut ocazia să vizioneze documentarul „Medicii”. Urmărind activitatea unui echipaj de ambulanță în perioada ianuarie-februarie 2020, filmul explorează efectele pandemiei COVID-19 asupra sistemului medical din Republica Moldova.

Iar în seara de 8 septembrie, șirul de premiere a concluzionat cu documentarul „Eva noastră”, recent prezentat la festivalul european TIFF, relatând istoria lui Marin și Maria Andronache, ambii cu câte o dizabilitate locomotorie și a fetiței lor de un an, Evelina, care s-a născut perfect sănătoasă. Viața la sat nu este ușoară pentru tânăra familie, însă, aceștia sunt determinați să îi ofere un viitor cât mai bun Evelinei.

La eveniment au participat reprezentanții autorităților naționale, precum Președinta Comisiei Parlamentare de profil, Ministrul Sănătății, Ministrul Protecției Sociale, Directoarea Centrului Național de Cinematografie,  cât și reprezentanții de țară a World Bank, UNDP, UNICEF, Ambasada SUA și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.


Pe parcursul anului 2020, Proiectul Consiliului Europei la Chișinău „Promovarea standardelor europene în reglementarea domeniului audiovizualului din Republica Moldova” a susținut Telefilm-Chișinău și trei cineaști debutanți la realizarea documentarelor de lung metraj, care abordează un șir de subiecte sociale relevante pentru Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău