UN Women | Trei din patru femei din R. Moldova sunt supuse violenței domestice, inclusiv fizice, psihologice și sexuale
-
03 Iunie 2021 13:42
Agenția Organizației Națiunilor Unite dedicată promovării egalități de gen și abilitării femeilor, UN Women, reprezentanța din Republica Moldova, (UN Women Moldova) a organizat astăzi o dezbatere cu privire la violența împotriva femeilor și a fetelor din Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a zece ani de la adoptarea Convenției de la Istanbul de Consiliul Europei, ce are drept scop prevenirea violenței, protecția victimelor și trimiterea în judecată a infractorilor. Violența împotriva femeilor este o problemă atât națională, cât și internațională, au atenționat experții, transmite Radio Chișinău.
Potrivit datelor prezentate în cadrul dezbaterii, trei din patru femei din Republica Moldova sunt supuse violenței domestice, inclusiv fizice, psihologice și sexuale. Vorbitorii au subliniat necesitatea ratificării Convenției de la Istanbul, pentru a asigura o protecție mai eficientă a victimelor și sancțiuni mai dure pentru agresori. Ratificarea Convenției deschide oportunități pentru servicii de sprijin mai calitative, care să răspundă nevoilor femeilor victime ale violenței.
Victimele vor putea beneficia de servicii medicale și psihologice gratuite, servicii de plasament a femeilor și copiilor și asistență din partea unui avocat din contul statului, atunci când victima solicită ordonanță de protecție sau un ordin de restricție de urgență. Asemenea servicii sunt deja stabilite în legislația națională, dar nu există un mecanism de implementare, au atenționat experții. Convenția de la Istanbul impune pedepsirea agresorilor prin acțiuni descurajatoare, cum ar fi munca neremunerată în folosul statului, a subliniat avocata Centrului de Drept al Femeilor, Arina Țurcanu.
„Parlamentul de la Chișinău a refuzat în mai multe rânduri ratificarea Convenției de la Istanbul, așa cum este numită Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Documentul a fost deschis pentru semnare pe 11 mai 2011, fiind ratificat de mai mult de 30 de țări. Convenția a fost semnată de Republica Moldova în februarie 2017, dar până în prezent așa și nu a fost ratificată”.