Trei cercetători care au lucrat la rachetele hipersonice ruse sunt anchetați pentru trădare. Kremlinul riscă să se confrunte cu o revoltă a comunității științifice

  • 17 Mai 2023 18:58
Trei cercetători care au lucrat la rachetele hipersonice ruse sunt anchetați pentru trădare. Kremlinul riscă să se confrunte cu o revoltă a comunității științifice

Trei cercetători ruși care au lucrat la tehnologia rachetelor hipersonice se confruntă cu „acuzații foarte grave”, a confirmat miercuri Kremlinul, referindu-se la o anchetă pentru trădare care a speriat comunitatea științifică din Rusia, relatează Reuters, citată de News.ro

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este la curent cu o scrisoare deschisă pe care oameni de știință din Siberia au redactat-o în apărarea celor trei cercetători, dar a spus că acest caz este de competența serviciilor de securitate, scrie G4Media.

În scrisoarea publicată luni, colegii lui Anatoli Maslov, Aleksandr Șipliuk și Valeri Zveghințev au protestat și spun că cei trei cercetători sunt nevinovați. avertizând că urmărirea lor penală amenință să aducă daune grave științei ruse. „Îi cunoaștem. Fiecare dintre ei este un patriot și o persoană decentă care nu este capabilă să facă ceea ce autoritățile de anchetă îi suspectează”, au susținut ei.

Președintele Vladimir Putin s-a lăudat că Rusia este lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice, capabile să se deplaseze cu viteze de până la 10 Mach (12.250 km/h), ceea ce le permite să evite apărarea antiaeriană inamică. Marți, însă, Ucraina a declarat că a reușit să distrugă șase dintre aceste arme într-o singură noapte, deși Rusia a contestat acest lucru.

Programele conferințelor academice desfășurate pe parcursul mai multor ani arată că cei trei oamenii de știință arestați erau participanți frecvenți.

În 2012, Maslov și Șipliuk au prezentat rezultatele unui experiment privind proiectarea rachetelor hipersonice la un seminar din Tours, Franța. În 2016, toți trei s-au numărat printre autorii unui capitol al unei cărți despre rachetele hipersonice, intitulate „Hypersonic Short-Duration Facilities for Aerodynamic Research at ITAM, Russia”.

În scrisoarea deschisă a colegilor lor de la ITAM – Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată Hristianovici din Novosibirsk – se precizează că materialele pe care oamenii de știință le-au prezentat în cadrul forumurilor internaționale au fost verificate în mod repetat pentru a se asigura că nu includ informații restricționate.

Cazul celor trei demonstrează că, până la urmă, „orice articol sau raport poate duce la acuzații de înaltă trădare”, se arată în scrisoarea deschisă. „În această situație, nu ne temem doar pentru soarta colegilor noștri. Pur și simplu nu înțelegem cum să continuăm să ne mai facem treaba”, anunță oamenii de știință.

Scrisoarea amintește, de asemenea, de cazul lui Dmitri Kolker, un alt om de știință siberian care a fost arestat anul trecut sub suspiciunea de trădare de stat și a fost transportat cu avionul la Moscova, deși suferea de cancer pancreatic avansat. Kolker, specialist în laseri, a murit două zile mai târziu.

Astfel de cazuri au avut un efect de intimidare asupra tinerilor oameni de știință ruși. „Chiar și acum, cei mai buni studenți refuză să vină să lucreze cu noi, iar cei mai buni tineri angajați ai noștri părăsesc știința. O serie de domenii de cercetare care sunt extrem de importante pentru a pune bazele fundamentale pentru tehnologia aerospațială a viitorului se închid pur și simplu pentru că angajaților le este teamă să se angajeze în astfel de cercetări”, avertizează oamenii de știință.

Întrebat despre scrisoare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Într-adevăr, am văzut acest apel, dar serviciile speciale rusești lucrează la acest caz. Ei își fac treaba. Acestea sunt acuzații foarte grave”.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău