Trei candidați își dispută conducerea Consiliului Europei

  • 11 Ianuarie 16:34
Trei candidați își dispută conducerea Consiliului Europei

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru președinția Consiliului Europei, în încercarea de a prelua mandatul de la actuala lideră, fosta șefă a diplomației croate Marija Pejcinovic Buric, a anunțat joi organizația, conform Agerpres.

Buric, secretar general din 2019, nu candidează pentru un nou mandat, iar cel actual se încheie în septembrie.

Cele 46 de state membre ale Consiliului și-au putut prezenta candidații până miercuri; AFP menționează că aceștia sunt în general foști miniștri de externe sau premieri.

Cei înscriși sunt liberalul belgian Didier Reynders, în vârstă de 65 de ani, fost ministru al apărării și de externe, care a candidat și în 2019, fiind învins atunci de Buric; socialistul elvețian Alain Berset, 51 de ani, care a renunțat la sfârșitul lui decembrie la președinția țării sale, după un mandat de cinci ani; și social-democratul eston Indrek Saar, 50 de ani, fost ministru al culturii din 2015 până în 2019.

Consiliul Europei a precizat că "Comitetul de miniștri va organiza interviuri separate cu cei trei candidați în martie 2024 și va reține lista definitivă, care va fi transmisă Adunării Parlamentare s Consiliului Europei" (APCE).

Ulterior, APCE "va trece la alegerea viitorului secretar general, prevăzută în iunie". Mandatul "va începe la 18 septembrie", arată comunicatul preluat de AFP.

Principala misiune a Consiliului este protecția drepturilor omului, a democrației și statului de drept, în special cu ajutorul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) - ultima instanță pentru orice cetățean european. Consiliul mai beneficiază de activitatea unor observatori și de recomandările unor comisii de specialitate, cum ar fi cele pentru împiedicarea torturii sau pentru combaterea corupției.

În mandatul lui Buric, Consiliul Europei s-a confruntat și cu criza relațiilor cu Rusia, care a dus la excluderea acestei țări din organizație în martie 2022, după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău