Trei ani de la evenimentele din aprilie 2009

  • 12 Iulie 2013 11:37
Trei ani de la evenimentele din aprilie 2009

Au trecut trei ani de la evenimentele din aprilie 2009, însă până acum nu se știe cu exactitate cine a stat în spatele violențelor de atunci.

Deși cel puțin două persoane și-au pierdut viața în timpul protestelor, nimeni nu a fost încă condamnat pentru moartea lor.

Fostul deputat PLDM, Vitalie Nagacesvchi, președintele unei comisii parlamentare de anchetă care a investigat evenimentele din 7 aprilie, spune că una din versiunile cu privire la evenimentele de atunci este că violențele au fost puse la cale de servicile secrete sau de anumite forțe politice.

De ce însă nici până acum nu s-a făcu lumină în acest dosar? Vitalie Nagacevschi.

Evenimentele din aprilie 2009 au fost cruciale pentru viitorul politic al Republicii Moldova, consideră analistul politic Anatol Țăranu.

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, în rândul manifestanților s-au infiltrat persoane care au urmărit radicalizarea spiritelor și ”canalizarea manifestațiilor pașnice în albia acțiunilor violente”.

Date prezentate de organizația Amnesty International arată că în urma protestelor din 7 aprilie, 2009, au fost reținute peste 600 de persoane, majoritatea suferind un tratament inuman sau fiind chiar torturtate. Doar 108 dintre acestea au depus, însă, plângeri la Procuratura Generală și doar 58 dintre acestea au ajuns în instanță. Până acum, judecătorii au pronunțat condamnări în trei cauze, condamnând la închisoare cu suspendare trei polițiști suspectați de maltratarea tinerilor. Alți 19 polițiști au fost achitați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău