Trecerea SIS-ului din subordinea Președinției în cea a Parlamentului va fi contestată la Curtea Constituțională
-
03 Decembrie 2020 16:39
Votarea de către deputații PSRM și ai Partidului Șor a proiectului privind trecerea Serviciului Informațional de Securitate (SIS) din subordinea Președinției în cea a Parlamentului va fi contestată de către PAS și Platforma DA la Curtea Constituțională.
„Azi a fost legalizată nunta șordon! Contrar prevederilor regulamentului, pe bandă rulantă au fost votate proiecte dubioase, care dezbină societatea, sustrag atenția de la politica fiscală concepută cu creștere de prețuri, scheme, scumpiri, abuzuri de divers gen. Acum 3 minute a fost schimbată și componența Biroului Permanent al Parlamentului. Republica Moldova trebuie să înteleagă că avem un guvern nelegitim susținut deja oficial de coaliția dodon-șor. Este o ultimă zvâcnire, încercare disperatată a lui Dodon să-și păstreze pârghiile de administrare, inclusiiv prin schimbarea subordonării SIS-ului. În scurt timp toată această mârșăvenie va fi contestată juridic, ne asteptăm și la proteste. A existat posibilitatea să lucrăm în interesul oamenilor, dar Dodon nu știe ce înseamnă demnitate, decență și a recurs la metode de grotă. Platforma DA va contesta tot ce s-a întâmplat azi în Parlament!”, a declarat reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing.
De asemenea, PAS a anunțat că o contestație privind modul în care a fost votat proiectul privind SIS va fi depusă mâine la Înalta Curte.
„Dacă într-adevăr legea care ține de resubordonarea SIS a fost votată în două lecturi (deși îmi e greu să cred asta!), mâine la 8.00 la Curtea Constituțională va fi depusă sesizarea pentru 1) suspendarea acțiunii legii și 2) declararea neconstituționalității acesteia”, a afirmat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.
Menționăm că deputații PSRM și ai Partidului Șor au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede trecerea SIS în subordinea Parlamentului, dar și o lege care anulează alocarea terenului fostului stadion Republican pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA. De asemenea, mai multe proiecte controversate au fost votate în prima lectură. Printre acestea sunt modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, o nouă lege privind funcționarea limbilor, modificări legate de statutului autonomiei găgăuze.
Proiectele au fost votate fără dezbateri, în timp ce opoziția protestează și scandează „rușine”. Ședința este condusă de vicepreședintele parlamentului socialistul Vlad Bătrâncea care nu se află în prezidiu, dar de la un microfon din sală, motivând că microfoanele din prezidiu ar fi fost deteriorate în timpul unor altercatii dintre opoziție și socialiști. După votarea proiectelor respective a fost anunțată o nouă pauză.