Trăsniți cu maiul (Jurnal de Chișinău)

  • 08 Mai 2014 10:18
Trăsniți cu maiul (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 9 MAI

Ziarul de Gardă atenționează că masacrul din 2 mai de la Odesa este o lecție deschisă pentru Republica Moldova sau o repetiție generală a Moscovei, ca și pe 6 aprilie-2009, la Chișinău. Moscova își face loc tot mai aproape de noi, susține editorialistul Petru Grozavu, iar pregătirile pentru ofensivă sunt în toi. Odesa va fi „cucerită” dinspre Transnistria, iar Republica Moldova dinspre Odesa. Și nu pe direcția Tiraspol, ca în 1992, ci pe direcția Comrat (posibil și Taraclia), ca în 1990, scrie Ziarul de Gardă.

Am rămas „o enclavă” a panglicii cu bucluc, comentează Jurnal de Chișinău, care amintește că până și fidelii „sateliți” ai Rusiei, Kazahstanul și Belarusul, se distanțează precaut, dar hotărât de persistentul simbol al ideilor expansioniste ale actualului regim de la Kremlin – așa-numitele panglici negru-oranj. Și doar în Republica Moldova asistăm la desfășurarea biruitoare a acestui simbol apăsător, de sute de metri, pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Trăsniți cu maiul, alt titlu din Jurnal de Chișinău. Publicația notează că în unele localități ale Republicii Moldova va fi sărbătorită Ziua Europei, în altele – Ziua Victoriei. Ziua Europei la Chișinău este organizată în special de către ambasadele și misiunile diplomatice ale țărilor membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova. Cetățenii moldoveni știu foarte vag ce reprezintă UE și Ziua Europei. Campaniile organizate de anumite partide politice sunt propagandistice, e nevoie de o informare mai amplă și permanentă a cetățenilor privind aceste subiecte. „Cine are de câștigat din această confuzie?” și „Ce ar trebui să sărbătorească cetățenii la 9 mai” sunt întrebări la care răspund istorici și oameni politici, în Jurnal de Chișinău.

Adevărul scrie astăzi despre masacrul de la Ghiliceni, Dumbrăvița și Bocancea din luna mai 1944. În timpul celui de-al doilea război mondial, armata sovietică a tras în civilii din mai multe sate din Basarabia care refuzau să fie evacuați.

Reporterii de la Timpul, care au vizitat câteva sate din Republica Moldova, s-au convins că pe oamenii de acolo nu i-a trecut nici vânt rece când au aflat că moldovenii vor circula fără vize în Europa. Ei duc lupta lor împotriva sărăciei, scrie publicația. Majoritatea oamenilor nu au resurse ca să meargă la un control medical în centrul raional, iar despre călătorii în UE nici nu poate fi vorba. Potirivit ziarului Timpul, obținerea regimului liberalizat de vize este o reușită, dar din păcate acesta nu schimbă nici într-un fel viața celor de la sate care sunt preocupați mai mult de ce vor mânca mâine decât de vize.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău