Transportatorii internaționali de mărfuri pot utiliza versiunea modernizată a aplicației electronice a TIR-EPD

  • 02 Aprilie 2019 17:01
Transportatorii internaționali de mărfuri pot utiliza versiunea modernizată a aplicației electronice a TIR-EPD

Versiunea modernizată a aplicației electronice pentru declararea prealabilă TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) este funcțională în cadrul Sistemului informațional „ASYCUDA World” al Serviciului Vamal, fiind utilizată deja de transportatorii internaționali de mărfuri. De la punerea în funcțiune, pe 18 martie anul curent, au fost perfectate 230 de declarații electronice prealabile privind mărfurile transportate în baza Carnetului TIR. Datele au fost prezentate, astăzi, la un eveniment public.

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declarații electronice prealabile către autoritățile vamale din statele tranzitate. Acest schimb de informații în avans facilitează analiza riscurilor și accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia.

Potrivit directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, noua aplicație TIR-EPD va ușura activitatea atât a transportatorilor internaționali de mărfuri, cât și a inspectorilor vamali. Asta pentru că toată informația din Carnetul TIR îi apare vameșului în format electronic, iar acesta nu mai trebuie să completeze toate rubricile manual. „Este evident că pentru transportatorii internaționali de mărfuri aceasta înseamnă reducerea semnificativă a timpului de așteptare în vamă și implicit economisire de timp și de resurse”, a argumentat Vitalie Vrabie.

Versiunea modernizată este implementată cu susținerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova. Șeful interimar al Departamentului dezvoltare economică din cadrul Misiunii USAID Moldova, Steven Welker, susține că în urma unei evaluări privind fluxul de mărfuri prin Moldova s-a atestat faptul că peste 90% din comerțul extern al Republicii Moldova este transportat cu camioane. De asemenea, au fost atestate probleme serioase determinate de întârzierile la frontieră, acestea având un impact real negativ asupra economiei Republicii Moldova. Potrivit lui, TIR-EPD este prima inițiativă dintr-un șir de mai multe inițiative care vor aduce îmbunătățiri reale și durabile.

La rândul său, președintele Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto (AITA), Mihail Usatîi, a remarcat că implementarea aplicației TIR-EPD și în Moldova, permite transportatorilor să treacă mai repede vama și să economisească timp și bani.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău