Transportatorii de gaze din Europa Centrală cooperează pentru dezvoltarea unei rețele de hidrogen

  • 07 Aprilie 2022 16:26
Transportatorii de gaze din Europa Centrală cooperează pentru dezvoltarea unei rețele de hidrogen

Operatorii sistemelor de gaze naturale din România, Polonia, Ungaria și Slovacia au semnat joi un memorandum pentru dezvoltarea regională a unei rețele de hidrogen, la inițiativa părții române, se arată într-un comunicat al Transgaz, compania de transport al gazelor din România, remis joi AGERPRES.

"Ca recunoaștere a tranziției către energia verde și a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, patru Operatori de Transport și de Sistem (OTS) de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, Gaz-System din Polonia, Eustream din Slovacia și FGSZ din Ungaria) au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de decarbonizare a operațiunilor lor, de a transporta gaze verzi și de a investiga potențialul transportului de CO2. Memorandumul de Înțelegere comun a fost semnat astăzi la Budapesta", precizează comunicatul.

Pe baza inițiativei OTS gaze naturale din România, Transgaz, cooperarea dintre cele patru părți, maghiară, slovacă, poloneză și română, își propune să inițieze activități comune în mai multe domenii.

În primul rând, vizează împărtășirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen și CO2, al decarbonizării operațiunilor și al producției de hidrogen; în al doilea rând, identificarea piețelor și aplicațiilor hidrogenului în diverse industrii și, în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.

Conform planurilor, colaborarea operatorilor de transport și de sistem va avea ca rezultat și elaborarea unui studiu de fezabilitate.

Pentru a extinde domeniul de aplicare a cooperării, inițiativa este deschisă și pentru alți OTS regionali.

Memorandumul de Înțelegere sprijină în mare măsură toate inițiativele care încurajează dezvoltarea lanțului valoric al hidrogenului în regiunea CEE și atrage atenția asupra caracteristicilor regionale pentru o evoluție uniformă a rețelei de hidrogen în Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău