Expert | În Rep. Moldova gradul de transparență al procesului bugetar se află la un nivel redus

  • 03 Iunie 2019 14:30
Expert | În Rep. Moldova gradul de transparență al procesului bugetar se află la un nivel redus

Transparența bugetară contribuie la sporirea veniturilor la buget. Datorită încrederii cetățenilor că banii publici sunt cheltuiți transparent și eficient, aceștia vor fi motivați să achite taxe și impozite, ceea ce contribuie la reducerea economiei tenebre. Constatările aparțin Dianei Enache, economist la IDIS „Viitorul”.

Economista a menționat că 42% din totalul de 60 de localități evaluate, nu au supus consultărilor proiectul de buget și nu au adus la cunoștință publicului proiectul de buget. Etapa de rectificare a bugetului este, la rândul ei, lipsită de transparență, la unele categorii de cheltuieli bugetare apărând o discrepanță semnificativă între valoarea cheltuielilor aprobate și a celor executate. Anumite cheltuieli au fost redirecționate de la o categorie la alta, fără consultarea cetățenilor.


Constatările aparțin Dianei Enache, economist la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, experta a menționat că gradul de transparență al procesului bugetar se află la un nivel redus, fiind în medie de 37,7% din 100%, transmite IPN.

„Este important să distrugem cercul vicios prin care, pe de o parte, autoritățile susțin că sunt deschise, dar cetățenii nu se implică. Iar, pe de altă parte, cetățenii nu se implică, argumentând că nu ar fi suficient de informați. Respectiv, trebuie ca autoritățile să înțeleagă că transparența nu înseamnă doar publicarea unor informații, ci asigurarea unei informări active, corecte și la timp. Astfel cetățenii vor fi motivați să participe în procesul decizional, implicit cel bugetar”, a mai spus Enachi, citată într-un comunicat de presă al IDIS „Viitorul”.

Potrivit economistei, legislația națională are prevederi legate de transparența în luarea deciziilor, implicit cele legate de procesul bugetar. Astfel, autoritățile publice sunt obligate să asigure transparență la fiecare etapă a procesului bugetar. Mai mult, conform Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat mai multe angajamente, inclusiv asigurarea de către autoritățile publice a unui proces decizional eficient, participativ și transparent, precum și sporirea participării societății civile în procesul decizional în special prin stabilirea unui dialog deschis, transparent și permanent între instituțiile publice și societatea civilă, implicit cetățenii.

Diana Enache a mai spus că transparența bugetară este un proces complex. Autoritățile și cetățenii trebuie să depună eforturi conjugate pentru ca bugetele să fie deschise, transparente și participative. Potrivit expertei, cetățenii se vor implica și vor participa în procesul decizional al bugetelor, atunci când autoritățile vor asigura transparență, informare activă, corectă și vor oferi instrumente accesibile și pe înțelesul fiecărui cetățean.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău