Transnistria se sperie de un radar GM 200 și câteva blindate Piranha 3 neînarmate. Separatiștii pro-ruși percep R. Moldova ca pe o amenințare militară

  • 10 Ianuarie 09:38
Transnistria se sperie de un radar GM 200 și câteva blindate Piranha 3 neînarmate. Separatiștii pro-ruși percep R. Moldova ca pe o amenințare militară

Liderul pro-rus al Transnistriei Vadim Kranoselski a declarat recent presei din Federația Rusă că așa-zisa înarmare a Republicii Moldova reprezintă o amenințare pentru Tiraspol, scrie defenseromania.ro.

Kranoselski precizează pentru agenția rusă Tass că Transnistria percepe „înarmarea” Republicii Moldova ca pe o amenințare la adresa sa și reafirmă că Moldova „ne-a atacat în mod perfid și în trecut”.

„Nimic nu se face degeaba. În acest caz banii, echipamentele militare, armele, radarele de apărare antiaeriană sunt, de asemenea, alocate pentru un scop specific. Care este acest scop? Cu siguranță nu apărarea”, precizează Kranoselski.

Trebuie precizat că declarațiile lui Vadim Kranoselski fac parte din războiul hibrid purtat de Moscova împotriva Chișinăului, una din teze fiind „înarmarea Republicii Moldova”, o teză falsă în contextul în care Republica Moldova investește în modernizarea forțelor armate, nu în înarmare, scrie sursa citată.

Radarul, achiziționat din contul bugetului de stat și fabricat de compania franceză Thales, a ajuns la Chișinău pe 20 decembrie 2023. În comunicatul de presă oficial al Ministerului Apărării din Moldova nu se specifică modelul radarului, dar, în baza declarațiilor anterioare, dar și a informațiilor pe surse pe care și DefenseRomania le-a publicat de-a lungul anului trecut, este vorba de sistemul Ground Master 200. Achiziția e parte din efortul mai amplu de modernizare a forțelor armate moldovene pe fondul războiului din Ucraina.

Totodată, ca parte a acestui efort, Guvernul Germaniei, cu implicarea directă a României, a donat Armatei Republicii Moldova mai multe transportoare blindate Piranha 3 neînarmate. 

Blindatele Piranha-3 sunt recepționate în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza Aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021.

Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii.

Transnistria, un teritoriu separatist care găzduiește trupe ruse

Transnistria a rupt legăturile cu Chișinăul după un conflict armat în 1992, în care a primit asistență din partea Rusiei.

În conformitate cu Acordul privind reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, amintește și agenția Agerpres, Rusia a desfășurat 2.400 de soldați pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor.

Republica Moldova cere retragerea trupelor ruse din regiune (Grupul operativ de trupe ruse GOTR) precum și a arsenalului sovietic din Transnistria (depozitele de la Cobasna), estimat la vremea respectivă la aproximativ 40.000 de tone de arme și muniții. În plus, Chișinăul a pledat de la cele mai înalte tribune internaționale în transformarea actualei misiuni de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civila internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău