Transnistria reprezintă o amenințare la adresa securității și stabilității în Europa

  • 03 Iulie 2013 19:42
Transnistria reprezintă o amenințare la adresa securității și stabilității în Europa

Documentul accentuează că o soluție pașnică și durabilă pentru conflictul transnistrean poate fi identificată prin intermediul procesului de negocieri în formatul 5+2.

Conflictul nesoluționat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în Europa și în zona OSCE, se spune într-o rezoluție a Adunării Parlamentare a OSCE privind procesul de reglementare a diferendului, adoptată astăzi în cadrul reuniunii anuale de la Instanbul.
 
Documentul accentuează că o soluție pașnică și durabilă pentru conflictul transnistrean poate fi identificată prin intermediul procesului de negocieri  în formatul 5+2. 
 
Potrivit documentului, scopul principal în soluționarea conflictului este identificarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, consolidarea și asigurarea suveranității, independenței și integrității sale teritoriale în cadrul hotarelor recunoscute internațional. 
 
Totodată, Adunarea Parlamentară a OSCE își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentele recente din Zona de Securitate și îndeamnă părțile să contribuie la consolidarea încrederii și securității și să se abțină de la măsuri unilaterale care ar putea duce la deteriorarea situației de securitate din regiune.
 
Reuniunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE s-a desfășurat în perioada 29 iunie – 3 iulie 2013, la Istanbul. La reuniune a participat și delegația Parlamentului Republicii Moldova, formată din deputații Simion Furdui, Stella Jantuan și Vasilii Șova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău