Transnistria consumă uriașe sume de bani pentru întreținerea militarilor, din finanțări ilicite de la Moscova (Revista presei)

  • 12 Decembrie 2017 14:38
Transnistria consumă uriașe sume de bani pentru întreținerea militarilor, din finanțări ilicite de la Moscova (Revista presei)

Revista presei din 12 decembrie 2017

Fostul ambasador al RM în SUA Igor Munteanu subliniază într-un interviu din ziarul Timpul că regiunea transnistreană consumă uriașe sume de bani pentru întreținerea militarilor de care nu are nevoie și folosește în acest scop finanțări ilicite de la Moscova. Potrivit lui Igor Munteanu, soluționarea pe cale democratică a conflictului transnistrean este practic imposibilă cel puțin până la evacuarea completă a militarilor și a tehnicii rusești din regiune. Munteanu crede că președintele Dodon ar trebui să-și uite identitatea și istoria de dragul unei utopii postsovietice scrise de Kremlin și este convins că ţara noastră nu este pregătită să treacă la sistemul electoral mixt până la alegerile parlamentare din 2018.

Portalul TRIBUNA REMARCĂ “COINCIDENŢELE” STRANII DIN TIMPUL VIZITEI LUI VLAD PLAHOTNIUC ÎN SUA. Prima „coincidenţă” – în timpul vizitei lui Vlad Plahotniuc în SUA la Chişinău a fost deschis Oficiul de legătură al NATO. E aproape sigur că acest eveniment a creat un fon favorabil pentru discuţiile purtate de liderul PDM peste ocean. A doua „coincidenţă” – în timpul vizitei lui Vlad Plahotniuc în SUA, vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a venit cu o nouă solicitare (în faţa OSCE) privind retragerea trupelor ruse din regiunea de est a Republicii Moldova. A treia „coincidenţă” – anume în timpul vizitei lui Vlad Plahotniuc în SUA Parlamentul a adoptat în lectură definitivă legea ce-şi propune drept scop să combată propaganda rusească în Moldova. Cu siguranţă, acest subiect a figurat şi pe agenda discuţiilor lui Vlad Plahotniuc în SUA şi iarăşi putem spune că a creat un fon favorabil. Portalul concluzionează acestor coincidențe li s-a rezervat un rol aparte în strategia de pregătire a vizitei lui Vlad Plahotniuc în SUA. Aşa stând lucrurile, nu ar trebui să ne mire dacă în scurt timp liderul PDM va întreprinde anumite acţiuni îndrăzneţe, despre care în popor se va spune că „au loc cu acordul SUA, deoarece înainte de aceasta Vlad Plahotniuc a fost peste ocean”. Iată, cam aşa stau lucrurile cu „coincidenţele”.

În Ziarul Național editorialistul Nicolae Negru scrie că Alexandru Moșanu a fost unul dintre puținii politicieni de la noi a cărui carieră reflectă aderența la niște principii, la niște concepte, viziuni ideologice, doctrinare și naționale. El s-a retras din viața publică atunci când s-a văzut nevoit să procedeze în contradicție cu viziunile sale, cu propria conștiință. Îl putem considera, din acest punct de vedere, un politician european înaintea timpului său, susține Nicolae Negru. A fost și un unionist înaintea timpului său, mărturie e și textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, la care a contribuit.

Ziarul de Gradă scrie că mare parte din aleşii poporului din R. Moldova preferă să-şi şcolească copiii în străinătate, pentru a fi siguri că aceştia vor căpăta abilităţile necesare pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit într-o instituţie prestigioasă. Asta în pofida faptului că, zilnic, la tribune, rostesc discursuri de încurajare a tinerilor să rămână acasă, să-şi facă studiile şi să se angajeze la muncă în R. Moldova, pentru a asigura un viitor acestui stat. Vorbim aici despre interese, ipocrizie sau despre lucruri pe care nu le înţelegem? Se întreabă publicația.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău