Transhumanța, inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO / România și alte 6 state s-au alăturat regiunilor din Austria, Grecia și Italia incluse în program încă din 2019

  • 07 Decembrie 2023 19:49
Transhumanța, inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO / România și alte 6 state s-au alăturat regiunilor din Austria, Grecia și Italia incluse în program încă din 2019

Mai multe state europene, printre care și România, au reușit includerea transhumanței în patrimoniul imaterial UNESCO, după ce Grecia, Austria și Italia au reușit în 2019 înscrierea în program a elementului ”Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneeană și în Alpi”, relatează G4media.

Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO transmite că înscrierea dosarului multinațional Transhumanța pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității reprezintă un pas crucial în eforturile de conservare a tradițiilor autentice pentru generațiile viitoare, menționează sursa citată.

„Efortul nostru colectiv a adus această tradiție străveche în cadrul prestigioasei liste reprezentative a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. Această victorie nu este doar a noastră, ci este rezultatul unei colaborări remarcabile cu alte țări europene implicate în dosar și a eforturilor specialiștilor în protejarea și promovarea moștenirii culturale inestimabile a transhumanței. Includerea în UNESCO subliniază importanța și semnificația obiceiului transhumanței în contextul cultural al umanității și reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de conservare a tradițiilor autentice pentru generațiile viitoare.

Această nominalizare este o extensie a elementului ‘Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneeană și în Alpi’, înscris în anul 2019 în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către Austria, Grecia și Italia”, au scris reprezentanții Comisiei UNESCO, marți, pe pagina de Facebook a forului.

Dosarul multinațional ”Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor”, depus de zece țări, între care și România, a fost înscris marți pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial care se desfășoară săptămâna aceasta în Botswana.

Potrivit site-ului UNESCO, transhumanța contribuie la incluziunea socială, consolidând identitatea culturală și legăturile dintre familii, comunități și teritorii, contracarând în același timp efectele depopulării rurale. Practică ancestrală, transhumanța decurge dintr-o cunoaștere profundă a mediului și presupune practici sociale și ritualuri legate de îngrijirea, creșterea și dresajul animalelor și de gestionarea resurselor naturale.

În jurul transhumanței s-a dezvoltat un întreg sistem socio-economic, de la gastronomie la meșteșuguri locale și festivități care marchează începutul și sfârșitul unui sezon. Familiile au pus în practică și au transmis transhumanța prin observare și practică timp de mai multe generații. Comunitățile care locuiesc de-a lungul rutelor de transhumanță joacă, de asemenea, un rol important în transmiterea acestei practici, de exemplu prin celebrarea trecerilor de turme și organizarea de festivaluri, explică UNESCO.

Dosarul multinațional „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” a fost depus la UNESCO în martie 2020 de Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg, România și Spania. Acesta este o extensie a unui element similar înscris în anul 2019 în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneeană și în Alpi”, la propunerea Austriei, Greciei și Italiei.

Cea de-a 18-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial se desfășoară la Cresta Mowana Resort din Kasane, Botswana, în perioada 4 – 9 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău