Traian Ungureanu: Nu Moldova se îndepărtează de UE, ci UE se ÎNDEPĂRTEAZĂ de Moldova

  • 05 Iunie 2015 13:05
Traian Ungureanu: Nu Moldova se îndepărtează de UE, ci UE se ÎNDEPĂRTEAZĂ de Moldova

Fost raportor al Partidului Popular European pe Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, în prezent membru supliant în delegația pentru Republica Moldova, eurodeputatul român Traian Ungureanu într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Radio Chișinău: Dle Traian Ungureanu, dumneavoastră sunteți la al doilea mandat în Parlamentul European, ați fost și raportor pentru Republica Moldova, credeți că, luând în considerare ultimele evoluții din țara noastră,  Republica Moldova se îndepărtează de Vest?

Traian Ungureanu:Nu Republica Moldova se îndepărtează de Vest, ea este tot acolo, și face ceea ce a făcut și până acum, bine, în relație cu Uniunea Europeană, problema nu e de căutat în Republica Moldova, problema e de căutat aici, în sânul Uniunii Europene.  Dacă vreți, nu Moldova se îndepărtează de UE, ci UE se îndepărtează de Moldova într-un moment foarte delicat pentru toată lumea, un moment care ar putea avea consecințe ireparabile. Cred că mai este timp pentru o recalculare, pentru o Uniunea Europeană care înțelege cât de important este, în sfârșit, ca statele de pe frontiera estică a UE, în cazul dat Moldova, să fie cât mai strânse de Uniunea Europeană.

Radio Chișinău:Spuneți că de fapt Uniunea Europeană este cea care se îndepărtează de Republica Moldova. Care sunt acțiunile care ne determină să credem acest lucru?

Traian Ungureanu: În primul rând ce am văzut la summitul de la Riga, acolo unde toată lumea, în primul rând statele din Est, așteptau să vadă dacă UE propune și impune o viziune pentru statele de pe granița de Est. Asta nu s-a întâmplat. În afara unei declarații finale, care a repetat frazele deja cunoscute și obosite privind buna colaborare,  intensificarea relațiilor, privind, foarte general vocația europeană, nu a venit nimic nou. Poate că asta nu ar fi fost nimic grav dacă reuniunea nu ar fi avut loc într-un moment în care presiunile asupra Republicii Moldova și celorlalte state din Est, pe care Rusia le exercită au atins cota de alarmă. Cu fiecare zi care trece vedem că Transnistria pare să fie pasul doi în planul de expansiune rusesc, și cu fiecare zi care trece tăcerea Uniunii Europene devine tot mai asurzitoare.

Radio Chișinău: În opinia dumneavoastră ce ar fi trebuit să se întâmple la Riga și nu s-a întâmpla, pentru că din discursul oficialilor europeni desprindem ideea că sumituul nu ar trebui să ne deprime, sau să îl înțelegem în mod tragic. Moldovei i s-a oferit practic toate pârghiile să se dezvolte și nu ar fi trebuit să se întâmple nimic spectaculos acolo. Ce anume ar fi trebuit să facă UE în aceste vremuri de restriște pentru Republica Moldova?

Traian Ungureanu: Cine vine cu asemenea argumente ar trebui să fie întrebat la ce bun s-a mai organizat atunci summitul de la Riga… Pentru o declarație finală? Acest lucru se putea face, cred, și dintr-un birou, de la mare distanță de Riga și de Chișinău. Moldova nu a primit ce ar fi trebuit să primească, și e vorba doar de Moldova. Punctul cel mai important este dreptul, și mai ales, promisiunea fermă de admitere a statelor din Est, în UE. Nimeni nu spune că această promisiunea trebuie să poarte o dată precisă, pasul pe care însă Uniunea Europeană trebuia să îl facă și nu l-a făcut este recunoașterea deschisă, a dreptului acestor state de a fi admise, cu condiții, în UE într-un interval de timp. Deci o perspectivă concretă, nu promisiuni vagi  și în cele din urmă neangajante pentru Uniunea Europeană. Promisiunile așa cum sunt ele astăzi formulate de UE sunt niște fraze politicoase, iar mesajul nu ajunge doar la Chișinău, mesajul ajunge și la Moscova. Administrația Putin cred că înțelege foarte bine că UE nu este în măsură și nu este doritoare în acest moment, și probabil în viitorul previzibil, să deschidă în mod onest ușa, în așa fel încât statele din Est să poată să se pregătească de joncțiunea practică cu Uniunea Europeană. Desigur, Moldova are o situație specială, e o țară mai mică. Ucrainenii și georgienii se pot declara pe bună dreptate nemulțumiți. Regimul de vize rămâne în continuare o problemă pentru ei. Se teme UE de un influx de refugiați din Ucraina? Îi va avea oricum dacă în această vară ofensiva rusească reîncepe în Ucraina. Cred, în același timp, că se vorbește extrem de puțin de situația din Polonia, care trebuie să facă față cum o ști unui număr mare de refugiați, 100 de mii de oameni. Nimeni nu are ochi pentru situația care coace pe frontiera de Est a UE. Nimeni nu se gândește ce se va întâmpla cu adevărat dacă rușii lansează o a doua ofensivă.

Radio Chișinău: Având în vedere că aveți o viziune din interiorul Uniunii Europene, se gândește UE la o posibilă reizbucnire a conflictului transnistrean?

Traian Ungureanu: Toate lucrurile astea sunt cunoscute și la Bruxelles chiar dacă nu avem deocamdată dovada, nu avem luări de poziție publică în materie. Presa internațională a scris deja în detaliu despre ce s-a întâmplat după ce Ucraina a rupt acordul de colaborare militară cu Rusia, despre ce înseamnă asta pentru Transnistria, și chiar despre un scenariu, plauzibil, în care Transnistria devine noua etapă de presiune militară în zonă. Regret că în ceea ce privește UE nu avem până acum nicio luare de poziție. Asta mă face să bănuiesc, ceea ce bănuiește multă lume, că în materie de politică estică UE s-a resemnat cu starea de fapt, asta înseamnă că UE va admite și va suporta  fără zgomot noi pași rusești în zonă, asta înseamnă politica faptului împlinit. Prin urmare, în continuare, viziunea de politică externă, mai ales acțiunea, lipsește în ceea ce privește statele de pe frontiera estică și de est în general. Uniunea Europeană  nu reușește să înțeleagă în ansamblu Estul și asta provoacă un dezechilibru regretabil. Europa este în continuare, nu aș zice ruptă în două, dar dezechilibrată între Est și Vest.

Radio Chișinău: Există tot mai multe voci care sugerează existența unui acord tacit între UE și Rusia în ceea ce privește țările din fostul bloc sovietic. Că Republica Moldova și Ucraina ar fi fost date la schimb Rusiei care nu acceptă ca UE să intervină în statele în care are ea interese. Dumneavoastră credeți că este posibil un astfel de scenariu?

Traian Ungureanu: Da, cred că este posibil dar nu printr-un acord formal, mai degrabă, cum ziceam prin politica faptului împlinit. Printr-o serie de tăceri sau pasivități, care duc toate în aceeași direcție. Aș spune că state ca Moldova, Georgia, Ucraina, Belarus, cazul Armeniei nu mai e pe masă în acest moment, toate aceste state riscă nu atât să redevină state parte a conglomeratului rus, așa cum s-a întâmplat în era sovietică, ci să redevină state tampon, state cu o situație incertă. State care se află, așa cum sunt și pe hartă,  între Uniunea Europeană și Rusia, dar fără să aparțină în mod hotărât nici uneia dintre ele, în orice caz nu Uniunii Europene, și în orice caz cu un grad de condiționare mai mare spre Rusia. Efectul unei astfel de situații se răsfrânge în primul rând asupra suveranității, asupra capacității acelui stat de a lua decizii, politice, economice și militare, evident. Asta înseamnă să fii stat tampon. Nu înseamnă că îți ia cineva drapelul, că îți suspendă Constituția, că-ți dizolvă Parlamentul, că introduce rubla. Nu. Nici nu mai este nevoie. Un stat tampon este un stat care nu poate să facă ce vrea el și trebuie fie să întrebe întâi la Moscova, fie să ciulească urechea spre Moscova.

Radio Chișinău: Revenind la ceea ce ar fi putut Republica Moldova să facă. Nu credeți că  țara noastră a dezamăgit UE, iar schimbarea de poziție și a discursului Uniunii Europene  față de Moldova este o consecință a acestui lucru?

Traian Ungureanu: Nu cred asta. Presupusa dezamăgire a Uniunii Europene nu se răsfrânge doar asupra Moldovei. Văd că UE este dezamăgită de mai toată lumea pe linia dintre Baltica și Caspica, așa încât nu cred că acum la Bruxelles foști entuziaști pro moldoveni suspină dezamăgiți. Pe de altă parte ar fi fost nerealist ca UE să se aștepte la un șir de triumfuri și reușite spectaculoase în partea asta de lume. Lucrurile sunt amestecate, cele bune cu rele. Promisiunile sunt ținute, uneori sută la sută,  alteori mai puțin. Știți, ar fi fost nerealist ca cineva să spună, până acum ați fost impecabili și dintr-o dată ați devenit corigenții clasei. Nu. Explicația nu este dată de ce a făcut Republica Moldova, și într-adevăr Republica Moldova a slăbit ritmul, explicația este dată de ce se întâmplă în zonă și de apariția în forță a Rusiei care încearcă, și probabil va reuși, să se impună în calitate de controlor al zonei.

Radio Chișinău: Nu credeți, totuși, că ultimele evoluții, cum ar fi furtul miliardelor din bănci, prestația justiției care nu a făcut nimic pentru a-i reține pe vinovați, a jucat un rol în schimbarea de poziție a UE?

Traian Ungureanu: Repet, nu cred că un eveniment anume din Republica Moldova a schimbat atitudinea UE în toată zona. Sunt de acord că evenimente, nu scandaloase, ci aș spune absurde ca jaful secolului, iar mai apoi lipsa de reacție a justiției contează, și sigur că au fost înregistrate la Bruxelles, dar nu ele sunt cauza. Ce se întâmplă în Republica Moldova s-a mai întâmplat și se întâmplă și în alte state din zonă. Sigur că statele astea nu trebuie felicitate pentru așa ceva. Nu trebuie însă să confundăm potlogăriile interne cu situația din zonă. Nu trebuie să facem o scuză sau o justificare pentru lipsa de viziune de politică externă a UE într-un moment grav.

Mai este un lucru, eu cred că este o mare eroare strategică a Occidentului, nu e vorba doar de UE, de a face în acest moment recomandări febrile, intense, care cer de exemplu Republicii Moldova să treacă imediat la reforme, să sporească măsurile anticorupție. Republica Moldova află în fiecare zi acum că cel mai mare pericol pe care o pândește acum este corupția. Mi se pare o eroare.  Nu pentru că nu ar fi cazul ca reformele și programele să pună capăt corupției, ci pentru că în acest moment , nu corupția este cel mai mare pericol pentru Republica Moldova, nu corupția este cel mai mare pericol al Ucrainei și al tuturor statelor de pe frontiera estică a UE. Cea mai mare problemă a acestor state este Rusia. Or, a veni și a le spune ”Acum, știți, am văzut casa dumneavoastră arde, dar nu intervenim până nu zugrăviți dormitorul”, este o nechibzuință, ca să fiu amabil.

Radio Chișinău: Care sunt acțiunile ce țin de Republica Moldova pe care ar trebui să le facem pentru a ne ”redresa” relația cu UE și a determina Uniunea Europeană să aibă o atitudine mai ”prietenească” față de noi?

Traian Ungureanu: Fără îndoială Republica Moldova este datoare să facă ordine în sistemul bancar, în corupția publică. Aceste lucruri trebuiau făcute și de dragul și fără dragul UE. Doi: Republica Moldova ar trebui să se mențină din punct de vedere politic într-o zonă de fermitate și curaj chiar, și să nu cedeze în fața presiunilor externe. Știu că este greu. Asemenea recomandări sunt ușor de făcut de la distanță, dar e important ca UE să vadă că Republica Moldova ține să fie în continuare un stat suveran, în pregătire pentru admiterea în UE. Republica Moldova nu trebuie să repete (și nu cred că o va face) experiența dramatică a Armeniei care s-a văzut pur și simplu absorbită de interesele rusești. Prin urmare, Republica Moldova trebuie să rămână vizibilă, suverană și cu fața spre Europa. Atât poate să facă și trebuie să o facă.

Radio Chișinău:Dumneavoastră sunteți și membru în Delegația pentru Ucraina, Georgia și Azerbaidjan, din punctul dumneavoastră de vedere, prin comparație, mai este Republica Moldova un lider în Parteneriatul Estic.

Traian Ungureanu:  Nu cred că mai există vreun lider în Parteneriatul Estic și nu cred că este vina Moldovei sau a vreunui stat din est. Liderul trebuia să fie, a fost și nu mai este, Uniunea Europeană. Ideea Parteneriatului Estic, care leagă aceste țări, le pune pe un culoar ce duce spre Uniunea Europeană, a venit din Polonia și Suedia. Și a fost o ideea remarcabilă. Parteneriatul a funcționat, dar a fost grav vătămat, dacă nu și anihilat după summitul de la Vilnius, urmat de războiul din Ucraina, și încă o dată acum după summitul de la Riga.  Mi-e teamă că Parteneriatul Estic nu mai este funcțional acum, și vina nu cred că este a statelor din est. Lipsa de atașament față de Parteneriatul Estic e de găsit în Vest, în UE. Parteneriatul funcționează, dar fără convingere și riscă să ajungă o realitate strict birocratică.

Radio Chișinău:Domnule Traian Ungureanu, dumneavoastră sunteți autorul a cel puțin șapte cărți. În ultima ”Despre securitate. România țara ca și cum” vorbiți despre comunismul din România și slaba rezistență populară față de acest regim. Vreau să vă întreb cum ați caracteriza comunismul actual din Republica Moldova?

Traian Ungureanu: Mie mi se pare că Republica Moldova a făcut acțiuni remarcabile. Sigur că noi astăzi, și suntem tentați, cu cât suntem mai tineri să vedem totul în negru și să considerăm că Republica Moldova este cu mult în urmă, ba chiar condusă din umbră de comunism. Lucrurile nu stau chiar așa. Sigur că moștenirea comunistă e gravă în Republica Moldova. Aș zice comunismul sovietic la el acasă a fost mult mai toxic decât în statele satelit din Estul European. Moldovenii cred că s-au descurcat destul de bine. S-au înscris pe o cale pe care au urmat-o cu multă încredere. Asta i-a făcut remarcați și plauzibili la Bruxelles. Nu există comuniști doar în Republica Moldova. Există partide comuniste, sau rebotezate, și în Vestul Europei. Sigur însă comuniștii din Republica Moldova sunt crescuți în pământul locului, sunt parte a patrimoniului, dacă putem spune așa, și vor fi greu de dislocat. Tot ce s-a întâmplat în Republica Moldova, aș spune s-a întâmplat neașteptat de bine. În aparență Republica Moldova nu ar fi putut să devină stat est-european fruntaș, stat reformist, cu pași mari în ceea ce privește justiția, puterea legii, toate astea nu s-ar fi întâmplat într-o țară complet controlată din umbră de comuniști. Sigur există altceva. Cu cât lucrurile vor merge mai prost în Republica Moldova, cu atât mai bine va fi pentru comuniști. Cu cât impasul în relațiile cu Uniunea Europeană crește, cu atât vor fi mai puternici comuniștii și socialiștii. Există o singură forță căreia îi priește o răcire în relațiile UE cu Moldova și aceștia sunt comuniștii, sau stânga în general, depinde cum s-a deghizat acum. Numai ei au de câștigat acum din, nu aș spune răcirea, ci mai degrabă din miopia de care UE dă dovadă acum în relațiile cu statele din est și în special cu Republica Moldova.

Radio Chișinău: La final, care ar fi mesajul pe care doriți să îl adresați politicienilor și cetățenilor Republicii Moldova?

Traian Ungureanu: Cred că cetățenii știu ei bine ce au de făcut. Politicienii trebuie să aibă în minte că au trecut prin atâtea când nimic nu părea posibil și s-a făcut treabă în Moldova. Cred că politicienii trebuie să aibă mereu în minte că locul și salvarea Republicii Moldova este Europa și o ocazie ca asta apare poate o dată pe secol.

Radio Chișinău: Domnule Traian Ungureanu, vă mulțumim tare mult!

AUDIO: Interviul acordat Radio Chișinău de către Traian Ungureanu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău