Traian Băsescu: Rusia nu și-a schimbat dorința de a ajunge la gurile Dunării

  • 21 Decembrie 2014 10:09
Traian Băsescu: Rusia nu și-a schimbat dorința de a ajunge la gurile Dunării

Președintele Traian Băsescu a susținut sâmbătă că Rusia nu și-a schimbat dorința de a ajunge la gurile Dunării, ci doar putința, în urma scăderii prețului la țiței și gaze, transmite Agerpres.

Traian Băsescu a spus că va continua să considere că 'Federația Rusă este un risc pentru securitatea Ucrainei, a Republicii Moldova și a României', dar că 'riscul nu înseamnă că vreodată Federația Rusă ar putea gândi să invadeze țara noastră'.

'Dar Federația Rusă țintește gurile Dunării în mod indiscutabil și nu trebuie să ne uităm la ce se întâmplă la Lugansk, Donețk și Mariupol ca să zicem 'Oho, au 2.000 de kilometri până la brațul Chilia'. Nu, uitați-vă în Crimeea, că distanța din Crimeea până în Transnistria și Chilia e de 2-300 de kilometri', a spus Băsescu.

El a punctat că Federația Rusă reprezintă 'un risc pentru securitatea regională'. 

'Din acest motiv, v-am enumerat și toate măsurile, flote militare aliate sunt în Marea Neagră, România are un scut antirachetă, sunt detașați în baza de la Kogălniceanu 600 de pușcași marini', a arătat el.

În ceea ce privește 'dorința' Rusiei de a ajunge la gurile Dunării, Băsescu a explicat că aceasta nu s-a schimbat, ci doar 'putința'.

'Între timp a ajuns țițeiul de la 110 dolari pe baril la 60 și 50% din resursele financiare ale bugetului Federației Ruse provin din țiței și gaze. Ori saltul de 110 la 60 în condițiile în care Moscova și-a estimat prețul mediu al barilului de țiței la 95 de dolari pe baril este o gaură în bugetul Federației Ruse uriașă. Gazele au căzut de la 400 la 300 de dolari mia pe metri cubi, deci s-a schimbat putința', a afirmat Traian Băsescu, precizând, totodată, că bugetul Rusiei pentru apărare este de 50 de miliarde de dolari, iar cel al SUA, de 485 miliarde de dolari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău