Traian Băsescu, “scăldat” în dragostea moldovenilor (Timpul)

  • 19 Iulie 2013 10:42
Traian Băsescu, “scăldat” în dragostea moldovenilor (Timpul)

REVISTA PRESEI DIN 18 IUNIE

Traian Băsescu, “scăldat” în dragostea moldovenilor, titrează Timpul. Sute de moldoveni s-au adunat în centrul Chișinăului pentru a-l saluta și strânge în brațe pe președintele României. Mai mult ca atât, Trăian Băsescu a fost întâmpinat de oameni care scandau: „Unire”. Cu toate că a fost tras de bodyguarzi spre mașină, președintele i-a ignorat și a rămas mai mult timp alături de oameni, pe care i-a îmbrățișat, le-a strâns mâna și s-a fotografiat alături de ei.

Și noi vă iubim, dar vrem mai mult, scrie jurnalista Alina Țurcanu în Adevărul, despre vizita lui Traian Băsescu. A fost o zi plină de declarații de susținere, emoții, promisiuni. Ne-a însuflețit, ne-a încurajat, ne-a îndemnat să deschidem larg ochii și să vedem clar unde ne e locul: alături de România, în Uniunea Europeană. Ne-a făcut o declarație de dragoste fără ocolișuri: ne-a spus simplu: ne iubește. Autoarea scrie că ar fi vrut să audă și promisiunea că nu vom mai fi supuși umilințelor birocratice la ghișeele consulatelor românești.

Sorin Ștefârță de la Ziarul Național își exprimă speranța că Traian Băsescu cunoaște niște dedesubturi promițătoare atunci când ne spune că „Republica Moldova se pregătește pentru cel mai mare succes al procesului declanșat cu mulți ani în urmă – apropierea de UE și, implicit, parafarea Acordului de Asociere”. Și că este sincer atunci când crede că nu vor exista provocări din partea Rusiei înainte de Summitul de la Vilnius, deoarece Moscova se respectă prea mult pentru a face așa ceva.

Și Adevărul îl citează pe președintele român, Traian Băsescu, care a declarat, ieri, la Chișinău, că Republica Moldova nu are o alternativă la drumul european, iar România rămâne avocatul integrării țării noastre în UE. Directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, susține că vizita lui Traian Băsescu are două mize: criza politică de la Chișinău, care pare că s-a calmat, și parafarea Acordului de Asociere cu UE, în toamnă. Politologul observă că Traian Băsescu i-a dat o replică foarte bună lui Vladimir Voronin, care „și-a schimbat opinia ca o vuvuzea după cum bate vântul și promovează acum proiectul euroasiatic - o idee în capul lui Putin“.

Ziarul de Gardă observă că după ce, săptămâna trecută, s-au repezit să-l „muște” pe Saakașvili, comuniștii (care în 2005 îi pupau mâinile până la coate georgianului) au trecut la Băsescu, cu aceeași intenție: „mușcat” și gata. Dar, scrie publicația, așteptările comuniștilor că ar putea produce la Chișinău o stare de spirit anti-Saakașvili sau anti-Băsescu nu s-au împlinit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău