Traficul cu medicamente anabolizante prin Poșta Moldovei, confirmat de o Comisie parlamentară
-
14 Octombrie 2016 18:47
Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” este implicată într-o schemă de transportare ilegală a coletelor de anabolizante peste hotarele Republicii Moldova.
Astfel, de trei ori pe săptămână, din R. Moldova sunt exportate ilegal sute de colete care conțin substanțe anabolice, iar schema de contrabandă este protejată de conducerea „Poșta Moldvei”, a Serviciului Vamal și a Guvernului.
La aceste concluzii a ajuns Grigore Cobzac, președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea „Poștei Moldovei” în transportarea ilegală a substanțelor interzise. Deputatul a făcut public joi, 13 octombrie, un raport de alternativă, precizând că documentul pe care l-a pregătit el nu a fost acceptat de ceilalți membri ai comisiei. Colegii săi au elaborat un alt raport în care constată că fenomenul contrabandei cu anabolizante prin intermediul „Poștei Moldovei” nu există, scrie anticoruptie.md.
În raportul prezentat de Grigore Cobzac se arată modul în care are loc transportarea coletelor cu anabolice evitându-se procedurile legale. Astfel, potrivit documentului, substanțele anabolice sunt aduse la sediul Centrului de Procesare și Transportare a Poștei (CPTP), evitându-se oficiul poștal, acolo unde în mod normal sunt sigilate plicurile după ce sunt verificate de un vameș, iar pe plic este aplicat un cod de bară de către operatorii poștali. Coletele ajung la poștă deja ambalte și cu codurile de bară și ștampilele vamale aplicate. Mai mult de atât, în mai multe cazuri s-a depistat că ștampile vamale aplicate sunt false. Singura procedură legală respectată de contrabandiști este achitarea serviciilor de transportare a coletelor.
Ulterior, aceste colete sunt expediate în SUA, Rusia și în state din UE, în medie câte 1.500 de colete pe săptămână, cu o valoare de circa 300.000 de dolari. Potrivit lui Cobzac, schema de contrabandă cu anabolizante funcționează încă din 2008, dar comisia a reușit să documenteze acest fenomen cu începere din anul 2014, pe motiv că documentele de producere ale poștei se păstrează doar 18 luni.
Mai mult, potrivit deputatului, contrabanda cu anabolizante a continuat și pe perioada activității comisiei de anchetă, iar unele documente care ar fi putut servi drept probă în comisie au fost distruse pe perioada activității acesteia. Cobzac a explicat că a decis să facă public raportul său de anchetă pentru că mai mulți cetățeni care au ajutat comisia să identifice ilegalitățile sunt identificați, intimidați și amenințați.
Cobzac a explicat că pe perioada activității comisiei mai mulți funcționari de rang înalt au încercat să împiedice ancheta, fie tergiversând acordarea răspunsurilor, fie acordând răspunsuri false, trunchiate sau refuzând să acorde informații. „Este un fenomen care poate afecta grav imaginea R. Moldova pe arena internațională. Prezența medicamentelor moldovenești pe piața neagră a anabolizantelor este impunătoare”, a concluzionat Cobzac.
Raportul întocmit de acesta cuprinde mai multe recomandări adresate Guvernului și instituțiilor de drept pentru a curma schema, de la producerea acestor substanțe și până la transportarea lor. De asemenea, se solicită instituțiilor de drept să stabilească gradul de implicare și responsabilitate a actualului prim-ministru Pavel Filip, care a condus Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor anterior, instituție responsabilă de activitatea „Poștei Moldovei”.
Comisia de anchetă recomandă Guvernului eliberarea din funcție pentru neîntreprinderea măsurilor ce se impun în vederea stopării transportărilor ilegale de substanțe interzise prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei” a ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, ministrului MTIC Vasile Botnari, directorului general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a directorului general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, și a directorului general adjunct al ÎS „Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca.