AUDIO | Ilustrații și cărți poștale cu tradițiile țăranilor români în postul Crăciunului, într-o expoziție la Biblioteca Națională
-
05 Decembrie 2019 16:42
O expoziție cu genericul „Din an în an, din veac în veac” a fost vernisată la Biblioteca Națională. Î
În cadrul acesteia sunt prezentate publicații din fondul bibliotecii, dedicate sărbătorilor de iarnă la români. Expoziția conține cărți, ilustrate datând cu sfârșitul secolului 19 - începutul secolului 20, până în actualitate.
Mai multe publicații, printre care cele semnate de Tudor Pamfilie, Elena Niculiță-Voroncă, relatează despre tradițiile țăranilor români în postul Crăciunului, de Anul Nou, despre industria casnică la români, cum își lucrau pământul, primeneau casa etc.
„Ca orice eveniment și activitate, vedem că țăranii români începeau noul an cu o rugăciune”, a remarcat Rodica Băleanu, de la Biblioteca Națională. Ea a ținut să menționeze că, în cadrul calendarului creștin, țăranul român primea și sfatul de a dedica luna ianuarie lecturii, deci acesta nu era un analfabet.
În publicațiile din perioada sovietică, expuse în cadrul expoziției, nu mai este pomenit Crăciunul, se vorbește doar de sărbătorirea Anului Nou. Totuși tradițiile de Crăciunului, în pofida anilor de dictatură comunistă, au fost păstrate datorită satelor, apreciază Rodica Băleanu: “Mulți tineri se miră că noi avem multe publicați de la începutul secolului trecut, editate cu caractere latine și ne întreabă dacă nu cumva sunt românești. Le spunem că au fost tipărite la Chișinău și la Cernăuți și mulți tineri își cunosc astfel mai bine propria istorie”.