Tradiții ritualice de Paște

  • 11 Iulie 2013 11:46
Tradiții ritualice de Paște

Pregătirile pentru cea mai mare sărbătoate a creștinilor ortodocși, Paștele, încep odată cu intrarea în Postul Mare, care are scop purificator, potrivit obiceiurilor.

Unele tradiții ritualice de Paște, ca ciocnitul ouălor sau spălatul pe față de dimineață cu un ou roșu și unul alb, s-au păstrat până în prezent, îndeosebi în localitățile rurale, altele, precum cântecele pascale, nu se mai practică, dar au rămas în memoria colectivă a comunităților.

Bucatele tradiționale de Paște, precum ouăle roșii, pasca și cozonacul sunt  pregătite în Joia Mare. Acestea au o puternică încărcătură simbolică, potrivit folcloristei Maria Ciocanu, șefa secției etnografie a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Vopsitul ouălor este o tradiție preluată de creștinătate din obiceiurile barbare de întâmpinare a primăverii, a subliniat Maria Ciocanu.

O altă tradiție, care însă nu s-a păstrat până în prezent, sunt cântecele pascale. Aceste erau cântate în biserică după terminarea slujbei de Paște. Potrivit folcloristului Andrei Tamazlâcaru, care a cules aceste cântece de prin localitățile Republicii Moldova, în perioada sovietică credicioșii le cântau acasă de Paște, fiind împiedicați să meargă la biserică.

În forfota pregătirilor de Paște, unii dintre noi își amintesc și de cei săraci. Potrivit spiritului creștinesc, aceștia, între care și o doamnă pe care am întâlnit-o cu pungile pline ieșind dintr-un magazin, își împart din bucate cu nevoiașii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău