Totalurile anului 2022: Seceta, crizele și războiul au lovit dur în agricultură

  • 29 Decembrie 2022 14:37
Totalurile anului 2022: Seceta, crizele și războiul au lovit dur în agricultură

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a făcut bilanțul anului agricol 2022. În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a menționat că agricultura rămâne a fi o ramură vitală pentru dezvoltarea rurală a Republicii Moldova, investițiile în acest domeniu trebuie făcute în continuare, transmite IPN.

„Anul 2022 a fost unul foarte dificil, având în vedere crizele care s-au suprapus: criza post pandemică, consecințele războiului care au dus la majorarea prețurilor la produsele petroliere și fertilizanți, dar și au periclitat traseele comerciale”, declară ministrul agriculturii.

Seceta a fost o altă problemă care a periclitat producția agricolă în anul 2022. Respectiv, 15% din nordul Republicii Moldova a fost afectat se secetă, ceea ce a creat o situație foarte grea. „Embargoul economic a fost un alt factor, ceea ce a dus la dificultăți economice”, a menționat oficialul.

Vladimir Bolea a declarat că Republica Moldova și-a sporit cantitatea de mere exportate în India și Egipt. Cât privește exportul în Uniunea Europeană, Vladimir Bolea a spus că volumul de mere exportat a crescut până la 10 mii de tone în 2022. Oficialul a mai adăugat că România este principala piață de desfacere.

„România este țara în care produsele noastre sunt cunoscute foarte bine, preferințele gustative sunt identice, iar dacă producătorii dau dovadă de seriozitate și calitate, ușor pot penetra piața românească”, a menționat ministrul agriculturii.

Vladimir Bolea s-a referit și la micșorarea ratei dobânzilor la creditele accesate de către agricultori. El a trecut în revistă și alte facilități oferite pentru agricultori.

„Producătorii agricoli au fost susținuți de către autorități prin crearea unui coridor verde privind exportul de produse perisabile. A fost finalizat proiectul de lege cu privire la produsele ecologice”, a precizat el.

Cât privește prioritățile pentru anul 2023, Vladimir Bolea a menționat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare se va ocupa de crearea unui cadru juridic pentru anul 2024,  ia activitatea gospodăriilor țărănești va fi plafonată.

„Vom investi în crearea de ferme, astfel încât cetățenii să beneficieze de produse lactate de calitate. Lucrăm foarte mult la digitalizare, astfel încât agricultorii să nu fie nevoiți să aducă dosarele la MAIA, dar să fie un sistem centralizat. În primăvară, în urma rectificării de buget fondul de subvenționare va fi suplinit cu 250 de milioane de lei”, a spus Vladimir Bolea.

Ministrul agriculturii s-a referit și la solicitările agricultorilor cu privire la majorarea fondului de subvenționare în agricultură până la 3 miliarde de lei. El a menționat că „Republica Moldova are 2,5 milioane de cetățeni, dintre ei 700 de mii sunt pensionari care nu au ce vinde pentru a-și plăti facturile, în comparație cu agricultorii care își țin roada în depozit pentru că așteaptă un preț mai bun.”

Potrivit lui Vladimir Bolea, guvernul este orientat pe rezolvarea adevăratelor probleme ale agricultorilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău