Tot mai mulți soldați ruși dezertează sau refuză să asculte ordinele. „Demonstrează moralul scăzut al armatei ruse”

  • 30 August 2023 12:56
Tot mai mulți soldați ruși dezertează sau refuză să asculte ordinele. „Demonstrează moralul scăzut al armatei ruse”

Tribunalele din Rusia condamnă tot mai mulți soldați care dezertează, ceea ce arată că în rândul acestora moralul este scăzut, se arată în cea mai recentă evaluare a Ministerului Apărării britanic.

„Refuzul de a lupta reflectă mai degrabă lipsa pregătirii și a motivației și situațiile cu stres ridicat cu care se confruntă forțele ruse pe întreaga linie a frontului din Ucraina”, a postat ministerul pe platforma X, fosta Twitter, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

„Numărul mare de condamnări demonstrează moralul scăzut al armatei ruse și reticența unora de a lupta”, a mai spus Ministerul britanic. Analiza face referire la o informație publicată de website-ul independent rus Mediazona în luna iulie, conform căreia aproape 100 de soldați ruși sunt condamnați în fiecare săptămână pentru refuzul de a se supune ordinelor.

Potrivit datelor Mediazona, în prima jumătate a anului 2023, tribunalele millitare din Rusia au avut de judecat 2.076 de cazuri de absențe nemotivate din unitățile militare, de două ori mai multe decât toate cazurile înregistrate în 2022 și de trei ori mai mult decât înainte de război, în 2021. Încele mai multe cazuri, este vorba de soldați mobilizați.

Această situație are însă un impact minim asupra prezenței militare ruse pe front întrucât Moscova își completează efectivele trimise în Ucraina cu un număr mare de soldați slab instruiți, potrivit analizei.

„De la mobilizarea parțială anunțată în septembrie 2022, Rusia și-a adaptat abordarea față de război, punând accent pe dimensiunea cantitativă în operațiunile ofensive și defensive”, adaugă analiza citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău