Tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze copilul
-
01 Iunie 2015 08:35
În Republica Moldova se atestă în ultimii ani o tendință de scădere a numărului copiilor vaccinați.
Mulți părinți evită metoda imunizării pentru prevenirea unor maladii, fiind cunoscute, inclusiv prin intermediul mass-media, mai multe cazuri de complicații grave ale vaccinărilor la unii copii.
Noi am vaccinat copilul, deocamdată nu am avut nicio obiecție, alergii nu am avut, chiar în timpul cât am făcut vaccinurile nu am avut semne negative. Totul a fost foarte bine.
- Ați vaccinat copilul?
- Da.
- Trebuie vaccinați copiii?
- Trebuie, nu știu de ce anume, dar trebuie.
Sunt părerile unor părinți care spun că nu au nimic împotriva vaccinurilor, deși nu toți înțeleg de ce sunt acestea necesare. În programul național de imunizare sunt incluse 13 vaccinuri care sunt obligatorii. Cu toate acestea, unii părinți nu sunt de acord să își vaccineze copiii, auzind sau chiar întâlnind cazuri în care unii copii au avut de suferit. Ana Drăgancea din raionul Edineț spune că și-a vaccinat copilul, dar cu oarecare neîncredere.
Eu la băiețelul meu i-am pus, dar îmi pare că e ca același copil, care nu e vaccinat. Sora mea nu și-a vaccinat fetița și nu văd nicio diferență. Acum noi bolim foarte des.
- Dar sora dumneavoastră de ce a ales să nu vaccineze?
Pentru că a auzit de multe cazuri că se întâmplă să fie paralizat copilul, ori îl face neom. Avem o rudă care a făcut vaccin copilului la trei luni, și până în ziua de astăzi e invalid.
Orice copil sănătos trebuie vaccinat, subliniază în acest sens Tatiana Gorelco de la Centrul Mamei și Copilului, medicul ce spune că a reușit să convingă mulți părinți că imunizarea nu prezintă pericol, dacă sunt respectate rigorile necesare.
”Cu regret, în ultimul timp tot mai des întâlnim părinți care refuză să-și vaccineze copiii, dar în majoritatea cazurilor noi găsim limbă comună, adică îi convingem.
O temperatură mai ridicată este admisă după vaccinare. Dacă se întâmplă ceva mai grav, înseamnă că vaccinarea a fost făcută atunci când copilul nu era pregătit: sau era bolnav, sau era în perioada de convalescență. În ajun de oricare vaccin, noi recomandăm obligatoriu consultația specialistului – al medicului de familie sau al pediatrului”, a declarat Tatiana Gorelco.
Rata de vaccinare în Republica Moldova este de aproximativ 90 la sută, dar autoritățile își doresc creșterea acestui indicator, peste 6000 de copii rămânând neprotejați, după cum arată datele Centrului Național pentru Sănătate Publică.
Astfel, vaccinarea contra diferitor maladii a permis eradicarea mai multor boli infecțioase care în trecut erau principala cauză de deces în mai multe țări, mai argumentează autoritățile. Datele Ministerului Sănătății mai arată că datorită vaccinării, din 1993 nu a fost înregistrat niciun caz de poliomielită în Republica Moldova, iar din 2003 – nici de difterie.