Tot mai mulți medici aleg să profeseze în străinătate, în detrimentul Republicii Moldova

  • 02 Martie 2017 17:49
0%
00:00:00
00:00:00

Circa 600 de lucrători medicali au părăsit anul trecut sistemul medical din Republica Moldova. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, aproape o sută de medici și peste cinci sute de asistente medicale au plecat din instituțiile medicale de la noi.

Mulți aleg să profeseze în străinătate, astfel că Republica Moldova se confruntă de mai mult timp cu un exod al halatelor albe.

Datele indicatorilor preliminari privind sănătatea populației și activitatea instituțiilor medico-sanitare pe anii 2015-2016 arată că anul trecut peste 550 de asistente medicale au părăsit sistemul medical. Totodată, aproape o sută de medici au abandonat sistemul, în timp ce alții 103 s-au angajat în spitalele din țară.

Igor Mocanu a plecat în Portugalia la începutul anilor 2000. A lăsat în urmă munca de anestezist-reanimatolog în spitalul din Nisporeni și a plecat în străinătate pentru un trai decent. În primii ani a muncit în construcții, apoi la o vulcanizare și nu s-a gândit vreodată că va practica medicina într-o țară străină. A aflat despre posibilitatea de a-și echivala diploma și a trecut printr-un examen complicat pentru a demonstra că merită să fie medic în Portugalia.

„A fost un examen la nivelul anului șase de medicină, un examen foarte dur. A fost un examen în fața unui juriu, din șase specialiști, ne-au marinat cam timp de o oră și jumătate, a fost un ping-pong de întrebări. Au echivalat diploma mea de medic, încă sovietică, cu diploma lor de medic generalist”, a declarat Igor Mocanu.

De mai bine de 12 ani, Igor Mocanu este reanimatolog într-un spital privat din nordul Portugaliei, în orașul Porto.

„În primul rând, la noi medicul era specialist bun, dar baza materială suferea foarte mult. Cel puțin în spitalul unde am lucrat eu, baza materială era sărăcăcioasă. Aparatele erau de prin anii 70-80. Nu aveai un stimul să lucrezi. Aici totul se bazează pe trei puncte cardinale: specialiștii, baza materială și consumabilele. Când este nevoie de ceva: de un apartament, de un filtru, aceste lucruri sunt aduse în maximum șase ore”, spune Igor Mocanu.

Anul trecut, din sistemul nostru medical au plecat și peste 50 de medici stomatologi. De un an, Zaharia Nedealcov este stomatolog în Tulcea, România. A ales România pentru că era mai ușor să echivaleze actele de studii, dar și pentru posibilitățile de a deveni un specialist mai bun. Zaharia Nedealcov spune că nu intenționează să se întoarcă să profeseze în Republica Moldova.

„Nu există acea posibilitate de a crește, depui un efort foarte mare pentru un rezultat prea nesatisfăcător. Pe lângă faptul că salariu e mai bun în România, partea care m-a atras cel mai mult e că poți crește. Materialele cu care lucrezi, metodele sunt mult mai bune”, a declarat Zaharia Nedealcov.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Republica Moldova muncesc circa 10 400 de medici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău