Tot mai mulți cetățeni constată eșecul definitiv al statului Republica Moldova (Jurnal Național)

  • 04 Decembrie 2015 11:01
Tot mai mulți cetățeni constată eșecul definitiv al statului Republica Moldova (Jurnal Național)

Revista presei din 4 decembrie 2015

Dezamăgiți de elita politică, tot mai puțin încrezători în capacitatea ei de a construi un stat normal, viabil, de a le asigura un nivel decent de trai, tot mai mulți cetățeni moldoveni constată eșecul definitiv al statului Republica Moldova și își îndreaptă privirea peste Prut, spre România, constată Nicolae Negru în Jurnal Național. Potrivit editorialistului, ei renunță la moldovenism, care le servea drept scut și armă în lupta pentru „statalitate”, acceptă și îmbrățișează românismul, pe care îl considerau până acum străin și chiar dușmănos. De unde publicitul trage concluzia că o parte din moldoveniștii noștri sunt niște conjuncturiști, că ei conștientizează perfect apartenența lingvistică și etnoculturală a spațiului pruto-nistrean.
Nu e suficient ca unioniștii să vorbească despre avantajele materiale ale unirii, despre pensii, salarii, piață de desfacere, creștere economică etc.

Evenimentul Zilei afirmă că minunea așteptată și solicitată de marea majoritate a populației Republicii Moldova s-a produs! La începutul săptămânii curente, un grup de experți europeni, condus de șefa Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kövesi, a trecut Prutul și a purces la evaluarea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale pentru Integritate, Curții Constituționale, Procuraturii Generale, Institutului Național de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Ministerului de Justiție. Consecințele pozitive se vor vedea ulterior, susține Evenimentul.

Odată și-odată, va trebuie să alegem între Est și Vest, adică între Rusia și România, subliiniază Adevărul. Nu putem continua la nesfârșit politica duplicitară și deficitară a cochetării cu ambele variante. Prin neasumarea tranșantă a unui vector extern și mimarea constantă a reformelor, Republica Moldova se dovedește a fi un proiect eșuat. Fiindcă nu ajungi prea departe dacă te încalți într-o cizmă și un pantof. Lupta cu morile de vânt va continua atâta timp cât fiecare dintre noi nu-și va conștientiza rolul său în societate. Or, un stat poate exista fără (anumiți) politicieni, dar nu și fără cetățeni, conchide Adevărul.

Jurnal de Chișinău susține că politicienii noștri trebuie trimiși la plimbare, in corpore, nu pentru corupție, ci pentru trândăvie. Pentru inactivitate. Pentru lipsă de imaginație. Or, putem vorbi la nesfârșit despre cine poartă vina pentru prăbușirea economică a  țării, despre cine a furat sau „doar” a acceptat tacit, ca să nu dăuneze echipei și „cauzei”. Dar e de neînțeles cum o țară întreagă, cu economia la pământ, de un an de zile e disperată și revoltată, iar politicienii nu mișcă un deget.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău