Tot mai multe reclamații depuse la Protecția Consumatorului. Pe ce se plâng cel mai des moldovenii

  • 15 Martie 2019 08:17
Tot mai multe reclamații depuse la Protecția Consumatorului. Pe ce se plâng cel mai des moldovenii

Consumatorii din Republica Moldova depun tot mai des plângeri la Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP) atunci când li se încalcă drepturile. Plângerile sunt tot mai „inteligente și mai principiale”. „Nu contează dacă suma produsului ar fi mare sau mică, mai degrabă consumatorul își vrea dreptate”, a declarant pentru IPN, directorul APCSP, Iurie Eremia.

Potrivit lui Iurie Eremia, există și consumatorii care nu mai întreprind nicio acțiune după ce depun plângerea la Agenție, așa cum există și plângeri depuse care nu țin de competența Agenției, ultimele fiind redirecționate instituțiilor de resort.

Cel mai des moldovenii se plâng pe tehnica neconformă. În ultima perioadă, potrivit lui Iurie Eremia, apar tot mai multe plângeri pe serviciile prestate în turism, în aviație, în finanțe, privind calitatea și cantitatea combustibilului, dar și în alte domenii, precum construcțiile sau serviciile comunale.

Potrivit lui, după depunerea plângerii de către consumator, cu dovada neconformității produsului, dar și a refuzului agentului economic de a soluționa problema, Agenția încearcă oblige agentul economic să satisfacă cerințele. Dacă neconformitatea se demonstrează și agentul economic nu acceptă să achite despăgubiri sau să schimbe produsul, Agenția se poate adresa în instanța de judecată.

Sumele cele mai mari pe care Agenția a reușit să le restituie consumatorului au fost, într-un caz, peste 23 de mii de euro și, în alt caz, 37 de mii de euro, prețul a două apartamente de locuit.

Referindu-se la plângerile nefondate, Iurie Eremia, a remarcat că dintre acestea apar în urma unor scheme puse la cale de persoane fizice sau juridice. Agenția deține chiar și o „listă neagră” a acestor consumatori. „Avem și o experiență cu o asociație obștească reprezentanții căreia merg în piețe, de exemplu, și fac anumite controale, după care trimit rezultatele la Agenție și solicită intervenția. Ceea ce nu este corect. Controale poate face doar Agenția și nu asociațiile obștești”, susține Iurie Eremia.

Întrebat fiind despre obligativitatea agenților economici de a prezenta, la cerere, cartea de reclamații, Iurie Eremia a menționa că aceștia sunt obligați să o facă. Dacă refuză, consumatorul este în drept să cheme Poliția care documentează cazul, apoi transmite informațiile la Agenție. Dânsul spune că neprezentarea cărții de reclamații este un fenomen răspândit și consumatorii se plâng tot mai mult la Agenție pe acest lucru. Administratorii companiilor sunt obligați să răspundă la înscrisele în cartea de reclamații în termen de 14 zile. În cazul când consumatorul nu este satisfăcut de răspuns, scrie o plângere la Agenție, iar aceasta se implică.

Potrivit statisticii, anual APCSP primește peste 10 mii de apeluri telefonice-plângeri pe încălcarea dreptului consumatorului.

Anual, pe 15 martie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.

 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău