Tot mai multe benzinării. Organizațiile de mediu AVERTIZEAZĂ

  • 05 Februarie 2016 19:21
Tot mai multe benzinării. Organizațiile de mediu AVERTIZEAZĂ

Organizațiile de mediu avertizează despre pericolul la care este expus mediul înconjurător cauzat de numărul tot mai mare de benzinării construite pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit ecologiștilor, lipsa unui plan național care să reglementeze activitatea benzinăriilor, face ca acestea să poată fi construite în număr nelimitat.

Centrul Național de Mediu cere Guvernului și autorităților publice locale, să ia măsuri pentru a stopa construirea oricărei benzinării, până la elaborarea unui plan de amplasare a acestor obiective. În municipiul Chișinău o astfel de schemă a fost pusă în aplicare în anul 2001, prin votul consiliului Municipal, însă aceasta trebuie reactualizate, potrivit președintelui Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba.

”Construcțiile de benzinării au un impact mare asupra mediului întrucât se distrug spații verzi, se distrug gazoane care nu mai pot fi restabilite. Unde s-a turnat asfalt beton nu mai crește nimic niciodată. Insistăm să stopeze construcția de benzinării pentru că nu mai este bine pentru natura Chișinăului și a Republicii Moldova. În 2002  a fost adoptată decizia cu privire la schema națională de amplasare a benzinăriilor, dar și ea a fost abandonată și în Republica Moldova, la fiecare pas apar benzinării”, a mărturisit Vladimir Garaba.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcției, în Republica Moldova, autoritățile publice locale sunt cele care autorizează construcția stațiilor Peco. 

Solicitat de Radio Chișinău, viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu susține că autorizațiile privind construcția benzinăriilor în capitală sunt eliberate ținând cont de următoarele condiții.

”Dacă din punct de vedere al regulamentului local de urbanism benzinăria se încadrează după obținerea tuturor avizelor din partea autorității ecologice, sănătate publică, pompieri și salvatori, atunci poate fi eliberat certificatul iar după ce este realizat proiectul, și autorizarea de construcție. Al doilea principiu, se eliberează autorizațiile pentru terenurile a căror destinație specifică a fost construcția de benzinării. În prezent nu există nicio benzinărie care funcționează în Chișinău, indiferent când a fost construită, unde vreo instanță ar fi găsit și am fi fost informați că sunt careva încălcări”, a declarat Nistor Grozav.

Potrivit lui Nistor Grozavu în cazul construcției Benzinăriei din sectorul Buiucani al Capitalei, din preajma parcului Alunelu, care a provocat criticele societății civile, lucrările de construcție au fost sistate, iar o dispoziție de anulare a acestei decizii nu a fost semnată de autoritățile Primăriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău