Torturi și crime de război: Un ''călău'' separatist a fost arestat în Ucraina

  • 09 Noiembrie 2021 20:03
Torturi și crime de război: Un ''călău'' separatist a fost arestat în Ucraina

Ucraina a anunțat arestarea unui fost șef al unei închisori ilegale, supranumit de presă ''călăul'', după ce acesta a condus ani la rând torturi la Donețk, una dintre capitalele separatiștilor pro-ruși din estul țării, relatează AFP.

Denis Kulikovski, în vârstă de 37 de ani și vizat de un mandat de căutare la nivel național, a fost arestat marți la Kiev. El ''a organizat asasinate și torturi ale unor cetățeni deținuți ilegal (de către separatiști) și a participat personal la acestea'', menționează într-un comunicat serviciul de securitate ucrainean, potrivit Agerpres.

Patru capete de acuzare au fost formulate împotriva sa, și anume ''încălcarea legilor și cutumelor războiului'', ''trafic de persoane'', ''crearea de grupări armate ilegale'' și ''crearea de grupări teroriste'', termen folosit de Kiev pentru separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. El riscă până la 15 ani de închisoare.

Conform presei, Denis Kulikovski a condus între anii 2015 și 2018 faimoasa închisoare ilegală ''Izoliațiia'' (izolare) amenajată de separatiști într-un centru de artă la o uzină dezafectată din Donețk, unde ar fi fost deținute sute, probabil chiar mii de persoane.

În luna iulie ONU s-a declarat serios preocupată de ''tortura și relele tratamente documentate în centrul ''Izoliațiia'' de la Donețk, precum și din alte locuri de detenție de pe teritoriul controlat'' de separatiști, la fel și de violurile care continuă ''zilnic și sunt comise în mod sistematic''.

Jurnalistul ucrainean Stanislav Aseiev este autorul unei cărți despre această închisoare unde a stat 28 de luni înainte să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri între Kiev și separatiști. El îl descrie pe Kulikovski drept un ''psihopat sadic'' care supunea deținuții la ''violuri'' și ''torturi'' la care folosea mai ales curentul electric.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău