Tortura cu scopul de a obține mărturisiri trebuie oprită în Republica Moldova, potrivit unui raport internațional

  • 29 Aprilie 2019 13:50
Tortura cu scopul de a obține mărturisiri trebuie oprită în Republica Moldova, potrivit unui raport internațional

Statele membre ale Consiliului Europei trebuie să-și amelioreze procedurile de audiere a persoanelor bănuite de comiterea unor infracțiuni, în cadrul anchetelor penale, potrivit Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT).

În raportul CPT pentru anul 2018, publicat pe site-ul Consiliului Europei (CoE), se arată că în unele țări, audierile efectuate de poliție sunt adesea realizate cu scopul de a obține mărturisiri, ceea ce crește riscul tratamentelor rele, în timp ce acestea ar trebui să fie axate pe obținerea de informații exacte și fiabile, precum și pe elementele care fac obiectul anchetei.

CPT subliniază în raportul său că aceasta este o problemă gravă în mai multe țări. În ultimii 10 ani CPT a primit sesizări cu privire la cazuri de tratamente rele din partea poliției de la un sfert dintre statele membre ale CoE.

Republica Moldova figurează în raportul anual la CPT cu o serie de constatări în care sunt criticate condițiile de detenție în închisori, în particular, ca urmare a vizitelor ad-hoc efectuate anul trecut la penitenciarul nr. 13 din Chișinău, la cel pentru minori din satul Goian (nr.10) și la cel din Soroca (nr.6).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău